Een ongeluk zit in een klein hoekje, en het is fijn om te weten dat je goed verzekerd bent als er iets misgaat. Maar hoe weet je of jouw verzekeringen nog aansluiten bij je situatie? Hieronder lees je waar je op moet letten als huurder als het gaat om verzekeringen die betrekking hebben op wonen en aansprakelijkheid, en waarom een regelmatige check van je polissen verstandig is.

Portrait of young son holding toy

Bron: https://www.freepik.com/free-photo/portrait-young-son-holding-toy_6394311.htm

De juiste verzekeringen als huurder

Als huurder hoef je je geen zorgen te maken over een opstalverzekering. Die is namelijk de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Wat voor jou wel van belang is, is een inboedelverzekering. Hiermee verzeker je jouw eigendommen tegen schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade. Zonder deze verzekering draai je zelf op voor de kosten om je spullen te vervangen.

Naast de inboedelverzekering is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze dekt schade die je onbedoeld veroorzaakt aan andermans spullen of zelfs letselschade. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een dure vaas bij een vriend of een situatie waarin jouw hond iemand bijt. Voor een klein bedrag per maand bescherm je jezelf tegen hoge kosten.

Een rechtsbijstandsverzekering tot slot kan je veel zorgen besparen als je in een conflict belandt. Als huurder kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met geschillen over de huurprijs of onderhoud van de woning. Maar ook buiten je huurwoning kan deze verzekering nuttig zijn, bijvoorbeeld bij problemen op het werk of een juridisch conflict na een ongeluk. Het hebben van juridische ondersteuning kan in dergelijke gevallen een groot verschil maken.

Waarom een jaarlijkse check belangrijk is

Je situatie verandert, en daarmee ook je verzekeringsbehoeften. Daarom is het verstandig om jaarlijks te controleren of jouw verzekeringen nog aansluiten bij je leven. Wanneer je het zeker moet checken?

  • Verhuisd naar een groter huis: de waarde van je inboedel kan zijn toegenomen, en dan heb je een uitgebreidere inboedelverzekering nodig. 
  • Samenwonen: wanneer inboedels van partners worden samengevoegd of ze willen starten met nieuwe spullen neemt de waarde vaak toe.
  • De komst van kinderen: kan zowel invloed hebben op je aansprakelijkheidsrisico’s als op kans op schade aan je inboedel. 
  • Een scheiding: mogelijk blijft maar een deel van de inboedel bij jou, of neem je juist een deel mee en moet je nieuwe verzekeringen afsluiten.
  • Kostbare aankoop zoals een nieuwe computer, sieraden of kunstwerken: deze items kunnen een aparte dekking vereisen binnen je inboedelverzekering.
  • Een huisdier nemen: slim om te kijken of je aansprakelijkheidsverzekering eventuele schade door het dier dekt.

Blijf up-to-date en voorkom verrassingen

Het is makkelijk om je verzekeringen een keer af te sluiten en er daarna niet meer naar om te kijken. Toch kan dat tot vervelende verrassingen leiden als je onverhoopt niet goed verzekerd blijkt te zijn. Plan daarom een vast moment in het jaar om je polissen door te nemen en aan te passen aan je huidige situatie. Zo ben je niet alleen voorbereid op onverwachte situaties, maar voorkom je ook dat je onnodig te veel betaalt of juist risico op onderverzekering loopt.