Kinderen zijn natuurlijk hartstikke leuk. Maar ze zijn vaak ook aardig lomp en onstuimig. Er is waarschijnlijk niemand die als kind wel eens iets (per ongeluk) gesloopt heeft. Op zo’n moment is het fijn als je daar afdoende voor verzekerd bent. Daarom benoemen we hier drie verzekeringen die eigenlijk hand in hand moeten gaan met het hebben van kinderen.

Opstalverzekering

Heb je een koophuis, dan heb je waarschijnlijk ook een opstalverzekering. De bank die jouw hypotheek verstrekt stelt dit doorgaans als voorwaarde voor het verstrekken van een hypotheek. Deze verzekering dekt schade aan het huis zelf en wat daar aan ‘vastzit’. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ruit die sneuvelt wanneer je kind met een bal aan het spelen is in de tuin. Of brandschade wanneer je kind per ongeluk brand veroorzaakt in huis. Woon je in een huurhuis? Dan heb je doorgaans geen opstalverzekering. Dan moet je een vergoeding proberen te krijgen via een inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

De hoofdreden waarom mensen een inboedelverzekering afsluiten is om een vergoeding te krijgen wanneer er ingebroken wordt en er spullen uit de inboedel gestolen worden. Maar dat is natuurlijk niet de enige manier om ‘schade’ aan je inboedel te krijgen. Kinderen kunnen daar ook een rol in spelen. Een ongelukje zit in een vol huis zit namelijk in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die omvalt of een vaas die in duizend stukjes breekt omdat je kind wat al te onstuimig is geweest. Als er geen sprake van opzet is, dekt de inboedelverzekering dit soort schade. Dan moet je overigens wel verzekerd zijn voor een representatieve waarde van je inboedel en niet onderverzekerd zijn, want dan kan de verzekeraar moeilijk gaan doen. Let op: voor schade aan smartphones en tablets moet je je doorgaans extra bijverzekeren.6t

Aansprakelijkheidsverzekering

Kleine sloopmonsters als het zijn, kunnen kinderen natuurlijk ook buitenshuis schade veroorzaken, aan andermans bezit. Dat kunnen kleine dingen zijn als het laten omvallen van een vaas, maar het kan ook een deuk in een auto trappen met een bal zijn. Of bij iemand ander per ongeluk een ruit breken. Dan is het prettig als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Deze sluit je voor het hele gezin af, dus je kinderen zijn dan meeverzekerd. Let op: een aansprakelijkheidsverzekering keert vaak niet uit als er sprake is van opzet door bijvoorbeeld vandalisme, brandstichting of joyriding. Dan zijn de ouders aansprakelijk. Bij kinderen die jonger zijn dan 14 jaar keert een aansprakelijkheidsverzekering meestal wel uit, maar niet altijd.

Verzekeren is natuurlijk altijd verstandig en de bovenstaande drie verzekeringen zijn altijd de moeite waard om te hebben, gewoon voor het geval dat een keer iets flink mis gaat. Maar als je kinderen hebt, is de noodzaak om deze verzekeringen af te sluiten alleen maar groter.