Het blijkt dat maar liefst één op de vijf Nederlands last heeft van slaapproblemen. Gelukkig is er genoeg wat we zelf kunnen doen en daarom delen we in dit artikel een aantal handige, praktische (slaapverwekkende) tips voor een betere nachtrust.

Tip 1: Regelmaat

Zorg voor meer regelmaat. Zo is het belangrijk om op regelmatige tijden naar bed te gaan en ook op vaste tijden op te staan. Dat we in het weekend een beetje willen uitslapen, is geen probleem. Maar zorg er dan wel voor dat je het niet te bont maakt door het tijdstip van opstaan met maximaal anderhalf uur te verschuiven.

Tip 2: koop een goed hoofdkussen

Wel eens opgestaan met hoofdpijn, een stijve nek of rugklachten? Grote kans dat je hoofdkussen aan vervanging toe is. Zo wordt aangeraden om een kussen elk drie jaar te vervangen voor een nieuw exemplaar. Je kunt je laten adviseren bij een speciaalzaak in de buurt of donzen kussens kopen bij Yumeko. Een donzen kussen is comfortabel, gaan bij goed onderhoud zelfs gemiddeld 5 jaar mee en bestaat uit 100% natuurlijke vulling. Dit zorgt voor een aangenaam slaapklimaat.


Tip 3: Neem een warm bad of douche voordat je gaat slapen


Probeer één tot twee uren voor het slapengaan een warm bad of douche te nemen. Zo bleek namelijk uit een onderzoek van de universiteit van Texas dat mensen die een warme douche of bad namen eerder in slaap vielen. Ofschoon het niet gezien wordt als een wondermiddel of oplossing tegen slaapproblemen, is het wel een bewezen middel om je spieren te ontspannen. En dat heeft uiteindelijk ook invloed op je slaap.

Tip 4: Vermijd cafeïne en veel alcohol

Op een cafeïneshot zit je vlak voor het slapen niet te wachten, want het heeft juist een stimulerend effect en houd je wakker. Begin wel op tijd. Probeer niet meer na 18:00 uur cafeïne te drinken. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in chocolademelk, thee, energydrinks en cola. Eén of twee glazen alcohol in de avond kan geen kwaad, maar van meer alcohol slaap je juist weer onrustig en sta je de volgende dag misschien zelfs met een kater op. Daar word je ook niet vrolijk van.