Als je op zoek bent naar nieuwe raamdecoratie, zoals rolgordijnen, dan kom je er al snel achter dat er ontzettend veel verschillende soorten zijn. Je vindt rolgordijnen in heel wat maten, stoffen en kleuren. Er zijn rolgordijnen op maat verkrijgbaar, maar ook gordijnen die lichtdoorlatend of verduisterend zijn en zelfs met of zonder print. Dat maakt een keuze maken niet altijd makkelijker. In dit artikel delen we daarom drie verschillende soorten rolgordijnen met hun kenmerken. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Vouwgordijnen

Als je een landelijk of klassiek interieur hebt, dan zijn vouwgordijnen uitstekend toe te passen. Als je maximaal wilt genieten van lichtinval, dan kun je de gordijnen opvouwen. Maar als je juist weer wat meer privacy wilt, dan vouw je de gordijnen weer net zo makkelijk uit. Andere voordelen van vouwgordijnen zijn dat ze geen stof opvangen en isolerend en energiebesparend zijn.

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen zijn gordijnen waarbij de stof bestaat uit twee verschillende banen, die voor elkaar langs bewegen. De banen bestaan uit een transparante stof en een gekleurde stof. De banen die voor elkaar langs bewegen, zorgen voor een speels effect. Ook zorgen de banen voor een wisselende lichtinval. Zo wissel je privacy gemakkelijk af met voldoende licht. Dat maakt een duo rolgordijn geschikt voor in de keuken of woonkamer, maar ook voor kantoren.

Elektrische rolgordijnen

Er bestaan tegenwoordig ook elektrische rolgordijnen. Waar je een manueel rolgordijn bedient met een ketting, kun je dit bij een elektrisch rolgordijnen heel eenvoudig bedienen vanuit de luie stoel. Dit kan bijvoorbeeld via een app of een afstandsbediening, maar er zijn ook andere bedieningssystemen zoals een wandschakelaar of de mogelijkheid om de elektrische gordijnen aan te sluiten op een domoticasysteem. Elektrische rolgordijnen lenen zich bij uitstek voor ruimtes die moeilijk bereikbaar zijn. Daarnaast staan elektrische rolgordijnen bekend om hun lange levensduur, omdat ze altijd gelijkmatig worden opgerold.