Verlichting maakt iedere ruimte af. Maar zeker in de woonkamer mag je er nét wat meer aandacht aan besteden. ’s Avonds en tijdens de donkere maanden zorgen de lampen voor goed zicht en een gezellige sfeer. Het leukste is dat je in deze ruimte kunt afwisselen met verschillende soorten verlichting. Van hanglampen en kleine tafellampen tot een grote staande lamp. Alle geschikte lampen voor in de woonkamer staan in het onderstaande artikel op een rij.

 

Plafondlamp voor algemene verlichting

Het is handig om te beginnen met de algemene verlichting. Hiermee moet de hele ruimte gelijkmatig verlicht worden. Het makkelijkste is om hier een plafondlamp voor te gebruiken. Je kunt kiezen voor inbouwspots, verstelbare spotjes, een eenvoudige plafonnière of een plafondlamp met een opvallend design. Eén of twee van deze functionele lampen zijn vaak al genoeg. 

 

Hanglamp boven de salontafel

Ben je op zoek naar een lamp voor boven de salontafel? Dan kun je twee kanten op. Of je kiest voor een praktische plafondlamp, of je gaat voor een decoratieve optie met een hanglamp. Een hanglamp is gewaagd, maar een stuk sfeervoller. Je kunt bij deze lamp bovendien goed jouw interieurstijl naar voren laten komen. Kies bijvoorbeeld voor een industriële fabriekslamp of juist voor een landelijke houten hanglamp. Let er wel op dat je het niet te laag (en dus voor de tv) hangt. 

 

Vloerlamp naast de stoel of bank

Een andere mooie lamp voor in de woonkamer is de vloerlamp. Deze staande lampen zijn perfect voor in een lege hoek, naast de bank of bij de relaxstoel. Ze zijn vanzelfsprekend verkrijgbaar in allerlei stijlen. Sommige designs hebben zelfs een handig leeslampje. Tip: kies voor een vloerlamp met een dimmer zodat je zelf de lichtsterkte kunt bepalen. Zo kun je makkelijk afwisselen tussen functioneel en sfeervol licht. 

 

Tafellamp op het dressoir

Een dressoir, bijzettafel of kast maak je compleet met een compacte tafellamp. Dit zijn kleine lampen die je overal neer kunt zetten. Denk aan een vaaslamp, stolplamp of tafellamp met een andere bijzondere voet. Heb je een werkplek of bureau in de woonkamer? Kies dan voor een kantelbare bureaulamp als tafellamp. Deze geven helder licht en zijn eenvoudig te verstellen.

 

Decoratieve of functionele wandlamp

Is er geen ruimte voor een grote vloerlamp, wil je geen tafellamp neerzetten en is het licht van de plafondlamp toch niet voldoende? Dan is een wandlamp de oplossing. Deze lampen kunnen zowel decoratief als functioneel zijn. Gebruik ze als leeslampje of simpelweg als sfeermaker in de woonkamer.