Nu we weer op vakantie mogen, gaan we er ook op uit. Of het nou in het buiten- of binnenland is, je ruilt je huis in voor een andere accommodatie. Naast de normale voorbereiding, is het goed om te kijken naar het veilig achterlaten van jouw huis. Want voor inbrekers is de vakantie de ideale tijd om ongestoord hun gang te gaan. Hier wat tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan.

Controleer alles.

Zorg ervoor dat je eerst alles goed afsluit voordat je vertrekt. Controleer alle sloten en laat geen deuren en ramen openstaan. Check niet alleen of ze dicht zitten maar ook of ze nog in goede staat zijn. Vergeet ook niet de ramen van het toilet en garage te sluiten. 

Op de hoogte houden.

Je kunt natuurlijk je buren en familie vragen of ze een oogje in het zeil willen houden. Maar daarnaast kun je zelf ook op de hoogte blijven wat er afspeelt in je huis. Met verschillende smart alarmsystemen en camera’s kun je via de smartphone de status van jouw huis in de gaten houden.

Berg waardevolle spullen op.

Naast je deuren en ramen goed afsluiten, moet je je waardevolle spullen ook goed opbergen. Zet die voorwerpen voor vertrek niet volop in het zicht. Daarnaast kun je belangrijke en waardevolle voorwerpen ook nog is extra beveiligd opbergen doormiddel van een kluis. Om te voorkomen dat inbrekers de hele kluis meenemen kun je de kluis vastschroeven aan de vloer of wand.

Vergeet ook niet je sleutels uit het slot te halen en verberg ze ook niet op plekken waar inbrekers bij kunnen komen, zij kennen deze plekken namelijk ook.

Bewoonde indruk.

Zorg ervoor als je weg bent, je toch een bewoonde indruk achter maakt. Dat kun je doen doormiddel van een lampje te laten branden, hiervoor kun je ook een timer aanschaffen. Een andere goede optie waar je niet zo snel aan denkt is raamdecoratie. Je kunt met smart home elektrische raamdecoratie de privacy in de ruimte goed waarborgen. Dit kan worden bediend via een automatische tijdschema’s of je telefoon. Met slimme rolgordijnen kan je overal met een internetverbinding je raamdecoratie (op een verre afstand) regelen en zelfs automatisch op en neer laten bewegen op gewenste tijdstippen. Door deze beide tips denken inbrekers dat er iemand thuis is en is de kans groter dat ze jouw woning met rust laten. 

Overige tips.

  • Denk goed na aan wie je een huissleutel geeft.
  • Laat geen opklimmateriaal zoals ladders, tuinmeubilair buiten slingeren. Hier kan een inbreker namelijk gebruik van maken.
  • Hang geen sleutelhanger met je adres aan je sleutelbos. Stel, je raakt je sleutels kwijt en een inbreker vindt jouw sleutelbos, dan weet hij snel de locatie van jouw huis te vinden.