Als verhuurder en als huurder moet je allebei een aantal onderhoudstaken voor je rekening nemen. Zo doet de huurder het dagelijks onderhoud, maar ben je als verhuurder verantwoordelijk voor groot onderhoud. Als je als verhuurder het groot onderhoud niet bijhoudt, mag de huurder zelfs om een huurverlaging vragen bij de Huurcommissie. Dat stelt de Rijksoverheid. Toch kan het soms lastig zijn voor de verhuurder om te bepalen welk soort onderhoud nu wel of niet voor zijn rekening komt. In dit artikel staan we daarom stil bij drie onderhoudstaken van de verhuurder.

Gevelreiniging

Over het algemeen geldt dat de huurder de woning moet schoonhouden. Zowel de binnenkant als de buitenkant. Hier zit wel een ‘maar’ aan verbonden: als de kosten voor schoonmaken te hoog zijn of als de huurder er zelf niet bij kan, moet de verhuurder dit oppakken. Hier komt gevelreiniging om de hoek kijken. Regelmatig de gevels reinigen is van groot belang, omdat:

  • de buitenmuren dan beschermd blijven tegen vocht
  • de levensduur na reinigen verlengt
  • de reiniging mogelijke schade of slijtage voorkomt
  • de woning een nette uitstraling behoudt

Afhankelijk van het type vuil en het type gevel, bepaal je of je dit zelf kunt doen of dat een professionele reiniger dit moet doen. Als het gaat om wat groene aanslag, zoals mos, kun je dit eenvoudig zelf reinigen met een hogedrukspuit. Voor roetaanslag of graffiti kun je als verhuurder beter een reinigingsbedrijf laten komen. Prova Reiniging kan dit voor je oppakken. Zij doen van alles met betrekking tot reiniging: van gevelreiniging Apeldoorn tot glazenwassen in Den Bosch. 

Dakgoot schoonmaken

In principe moet de huurder de dakgoot en de regenafvoeren zelf regelmatig schoonmaken. Maar dat geldt alleen voor zover dit voor de huurder bereikbaar is. Kan de huurder niet bij de dakgoot? Dan zul je dit als verhuurder moeten oplossen. 

De dakgoot schoonmaken is een belangrijke taak, je kunt er lekkage mee voorkomen. Als de verhuurde woning op een plek staat met veel bomen eromheen, is het verstandig om de dakgoot ieder half jaar schoon te (laten) maken. Staan er geen of weinig bomen rondom het huis? Dan volstaat eens per jaar reinigen. 

Mechanische ventilatie reinigen

De laatste, maar niet geheel onbelangrijke, onderhoudstaak, is het schoonmaken van de mechanische ventilatie. Eens per jaar kan de huurder dit zelf oppakken. Hij/zij moet dan de filters vernieuwen en de ventilatie schoonmaken. Maar eens in de zeven jaar is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Deze komt voor rekening van de verhuurder. 

Veel succes met het uitvoeren van deze onderhoudstaken!