De juiste verlichting is essentieel – vooral in de badkamer, waar we onszelf elke dag verzorgen om aan de wereld te verschijnen. Het is de plek waar we onze dagen beginnen en eindigen, dus het is van cruciaal belang om de juiste verlichting te krijgen. In het ene geval kan dit een led armatuur 120 zijn, terwijl anderen juist inbouwspots zwart prefereren bijvoorbeeld. Om de perfecte badkamerverlichting te kunnen kiezen, kun je gebruik maken van deze tips!

 

Dimmers zijn essentieel

Het is zo belangrijk om de juiste lampen te hebben voor badkamerlampen. Je moet het warmst mogelijke licht kiezen om de ruimte echt te benadrukken. Experts neigen naar lampen van minimaal 150 watt (of het equivalent daarvan). Voor een optimaal gebruik van de ruimte moet je er echter voor zorgen dat de lampen aan het plafond een dimmer hebben. Je hebt bijvoorbeeld misschien harder licht nodig voor zaken als het epileren van je wenkbrauwen of het verwijderen van een splinter, maar als je een ontspannend bubbelbad wilt nemen of je ’s morgens heel vroeg wilt klaarmaken, zul je dankbaar zijn dat je de mogelijkheid heeft om de licht zachter en meer meegaand.

 

Hoogte is belangrijk

Het is duidelijk dat je je hoofd niet wilt stoten aan overhangende verlichtingsarmaturen in je badkamer, dus je moet ervoor zorgen dat ze niet te laag zijn, maar er is nog meer waarmee je rekening moet houden bij het installeren van badkamermeubels. Je wilt er zeker van zijn dat al het licht dat door de spiegelarmaturen wordt uitgestraald, je gezicht verlicht en flatteert. Daarom, als je besluit om naast het plafond ook verlichting aan de muren te installeren (wat altijd een goed idee en sterk aanbevolen is), moet je ervoor zorgen dat de armaturen en spotjes badkamer ongeveer op ooghoogte raken.

 

Vloerverlichting is flatterend

Hoewel het nogal dwaas is om de vloer als een kenmerk van de badkamer te benadrukken, kan de onderste helft van de ruimte behoorlijk nuttig zijn bij het creëren van omgevingslicht. Dit zachtere licht kan ook midden in de nacht of ’s morgens vroeg van pas komen, wanneer je je ogen geen pijn wilt doen met een harde, plotselinge aanpassing aan de volledige verlichting van de badkamer. Of je je lampen nu bewegingsgevoelig of met een schakelaar activeert, het is een geweldig idee om ze onder de wastafel of op een trap naar de badkamer te installeren. 

 

Markeer de juiste gebieden

Het toevoegen van schijnwerpers (soms “downlighting” genoemd door degenen in de sector) is een leuke toevoeging aan badkamerverlichting; je moet er echter voor zorgen dat je de juiste delen van de kamer benadrukt. Het heeft niet veel zin om een ​​spot direct op de vloer te laten schijnen. Denk er eens over na: wat op de vloer heb je echt nodig om beter te zien? Tenzij je van plan bent een vloerspiegel te installeren die specifiek bedoeld is om je schoenen elke dag te onderzoeken, kun je beter de badkamerverlichting gebruiken om andere delen van de kamer te markeren.