Misschien sta je voor de keuze: ga ik mijn volgende woning huren of kopen? Het antwoord daarop is afhankelijk van je situatie en wensen. In dit artikel breken we een lans voor huren.

1. Huren maakt je flexibeler

Een huurwoning maakt het bijzonder gemakkelijk om te verhuizen. Meestal kun je de huur op korte termijn (vaak één maand van tevoren) opzeggen. Een koopwoning daarentegen staat gemiddeld langer dan één jaar te koop.

2. Veel huizenverkopers blijven achter met een schuld

Momenteel blijven veel mensen die hun woning verkopen achter met een restschuld op de hypotheek. De woning brengt eenvoudigweg minder op dan ze er ooit voor hebben betaald, oftewel het bedrag waarvoor ze een hypotheek hebben afgesloten.

3. Een koopwoning is op dit moment een onzekere investering

Woningen zijn momenteel goedkoper dan ooit; de huizenprijzen waren nog nooit zo laag. Kopen lijkt daardoor een aantrekkelijke optie. Maar de verwachting is dat de woningwaarde de komende jaren met slechts 1 à 1,5% per jaar zal stijgen. Dat is minder dan je op een gemiddelde spaarrekening krijgt …

4. Je woonlasten zijn vrij stabiel

Als de hypotheekrente onverwacht stijgt, kunnen je maandelijkse woonlasten fors toenemen. Dat is zeker vervelend wanneer je maandelijks net rondkomt. De jaarlijkse huurverhoging daarentegen is meer voorspelbaar en kun je incalculeren.

5. Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder

Een huurwoning hoef je, op wat klein onderhoud na, niet zelf te onderhouden. Het dak vervangen, een nieuwe keuken of badkamer, een nieuwe cv-ketel enzovoorts komen allemaal voor rekening van de verhuurder. Een hele geruststelling voor de meesten.

Huren is extra aantrekkelijk voor mensen die flexibel willen zijn, bijvoorbeeld vanwege hun baan. Ook als je een fluctuerend of betrekkelijk laag inkomen hebt is huren een aantrekkelijke optie, mede door het mogelijke recht op huurtoeslag. Als je weinig spaargeld hebt, is huren interessant omdat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe verwarmingsinstallatie.

start je zoektocht!