We kunnen er niet omheen draaien dat zonnepanelen goed zijn voor zowel jouw portemonnee als het milieu. Dit is ook een van de redenen waarom zonnepanelen zo populair zijn. Maar wat zijn nog meer grote voordelen van zonnepanelen, en wat is het kostenplaatje ervan? Hieronder lees je alles over zonnepanelen.

  1. De zon is er altijd

Wanneer de zon op jouw zonnepanelen schijnt geeft het jou gratis energie. De zonnestralen geven namelijk licht en warmte af en dat wordt omgezet in energie. Die opgewekte energie kun jij vervolgens weer gebruiken. En het fijne van de zon: het is een energiebron die er altijd is. Zelfs in de winter zijn zonnepanelen effectief, want zoals net al werd benoemd wordt licht omgezet in energie. Ook al zal het in de winterdagen iets minder lang licht zijn; het doet alsnog zijn werk.

  1. Het wordt steeds betaalbaarder

Veel mensen denken dat de aanschaf van zonnepanelen een enorm vermogen kost. Toch is niets minder waar, want zonnepanelen worden steeds betaalbaarder. Dat is onder andere te danken aan de technieken die door de jaren heen zijn verbeterd. En je moet maar zo denken: op een gegeven moment verdien je de investering terug. Nu zal dat nog zo’n vijf tot acht jaar kosten, maar dat zal ieder jaar verminderen. Wel zijn de kosten van de zonnepanelen afhankelijk van een aantal zaken. Zo zijn er veel verschillende soorten zonnepanelen en natuurlijk zijn de kosten afhankelijk van het aantal panelen dat je neemt. Voor een prijsoverzicht kun je zoeken op ‘kosten zonnepanelen’.

  1. Wek zelf groene energie op

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Ten eerste komt er tijdens het opwekken van zonne-energie geen schadelijke stoffen vrij die de lucht vervuilen. Bovendien gebeurt het opwekken van zonne-energie zonder enige geluidsoverlast. En het mooie van zonnepanelen is dat jij zelf jouw opgewekte, groene energie kunt gebruiken. Hierdoor hoef je minder energie te verbruiken die de energiemaatschappij aan jou levert. Een duurzame win-winsituatie!

  1. Financiële voordelen

Dankzij zonnepanelen zal je een groot verschil in de energierekening zien. Deze zal namelijk een stuk lager zijn. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal zonnepanelen op jouw dak, jouw energieverbruik en in welke richting de zonnepanelen liggen. Bovendien heb je te maken met de salderingsregeling: energie die je wel hebt opgewekt maar niet hebt verbruikt kun je terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Hier krijg je een vergoeding voor. Hoeveel dit zal zijn, is afhankelijk van jouw energieleverancier. Al met al brengen zonnepanelen veel financiële voordelen met zich mee.

  1. Woning wordt meer waard

Wanneer je gaat investeren in zonnepanelen wordt jouw huis meer waard. Dit heeft onder andere te maken met het energielabel. Dit label wordt namelijk beter naarmate jouw huis duurzamer is en je dus minder kwijt zal zijn aan de maandelijkse energiekosten. Met zonnepanelen hoef je namelijk een stuk minder te betalen aan jouw energieleverancier, omdat jij zelf jouw eigen mini-energieleverancier hebt op het dak.

  1. Zonnepanelen vragen weinig onderhoud

De beste zonnepanelen zullen bijna niet slijten. Dit komt omdat er geen draaiende onderdelen zoals motoren in een zonnepaneel zitten. Bovendien bestaat een zonnepaneel uit hoogwaardig materiaal waardoor het niet snel kapot zal gaan. Wel is het nodig om zo nu en dan de panelen schoon te maken. Het wordt aangeraden om dat een keer per jaar te doen. Er zal namelijk altijd wel wat vuil op de panelen komen: hoe meer vuil, hoe minder licht er op jouw zonnepanelen valt. Je kunt zelf de zonnepanelen schoonmaken met een zachte borstel, maar je kunt er ook een schoonmaakbedrijf voor laten komen. Daarnaast moet je tijdens een sneeuwbui de zonnepanelen ook in de gaten houden. Als de zonnepanelen worden bedekt met sneeuw zullen de panelen ook minder licht vangen.