In en om je huis heb je regelmatig een ladder of trapje nodig. Het kan om eenvoudige zaken gaan, zoals het bereiken van een hoge legplank van een kast, het verwisselen van een lamp of het lappen van de ramen. Naast gebruik in het huishouden komt een opstapje of ladder goed van pas als je zelf graag klust in je woning. Voor de serieuze doe-het-zelver en professionele klusjesman is een degelijke ladder kopen een echte must. Afhankelijk van je project heb je een ander type ladder nodig. Let bij de aanschaf op de onderstaande punten.

Welk type ladder is geschikt?

Waar wil je de ladder voor gebruiken? Dat is het belangrijkste uitgangspunt bij het maken van een keuze. Er zijn namelijk diverse typen ladders verkrijgbaar. We geven een overzicht van de meest populaire soorten ladders:

  1. De huishoudtrap. Dit type trap is uitklapbaar tot een A-vorm. Hij is vrijstaand en heeft dus geen steun van een muur nodig. Het aantal traptreden wisselt per model. De laagste variant heeft twee treden. Ook exemplaren met drie of vier treden zijn erg gewild voor het uitvoeren van allerlei huishoudelijke klusjes;
  2. Rechte of enkele ladder. De traditionele ladder zet je tegen de muur en is verkrijgbaar in diverse maten;
  3. Dubbele ladder. Wie verder de hoogte in wil, komt vaak uit bij een dubbele ladder. Dit is een rechte ladder die je kunt verlengen met een uitschuifbaar deel;
  4. Vouwladder. Over de gehele lengte van een opvouwbare ladder zitten diverse draaipunten. Hiermee is hij in verschillende vormen neer te zetten, bijvoorbeeld vrijstaand met in de midden een platform; 
  5. Telescoopladder. De poten van dit type zijn uitschuifbaar. Een dergelijke ladder heeft steun nodig van een wand en is erg compact op te bergen.

Hoogte en duur van de klus

Voordat je een ladder uitkiest, is het slim om de benodigde hoogte te bepalen. Wat hierbij ook meespeelt is hoe lang je op een bepaalde hoogte wilt werken. Uren achter elkaar op een ladder staan kan vermoeiend zijn en leiden tot gevaarlijke situaties. Als je dus een flinke klus hebt, kun je het beste een rolsteiger gebruiken. Zo’n steiger is verplaatsbaar en biedt je de nodige werkruimte en bescherming. Je kunt er normaal op staan en zelfs gaan zitten als je wilt. Het werken op een steiger geeft je kortom meer comfort en veiligheid.

Stevigheid, opbergen en transport

Wie af en toe eenvoudige klussen in de woning uitvoert kan prima uit de voeten met een voordelige lichtgewicht ladder of huishoudtrap. Zo’n exemplaar is meestal gemaakt van aluminium. Professionele timmerlieden gebruiken echter vaak zware gereedschappen en materialen. Dan is het werken met een extra stevige ladder of een steiger vaak het devies. Tot slot is het handig om te bekijken hoeveel ruimte je nodig hebt om je nieuwe ladder op te bergen. Past hij in een kast of in je schuur? Als je hem gemakkelijk wilt kunnen vervoeren in je auto of een aanhangwagen, is een compact opvouwbare variant ideaal.