Stad van cultuur, historie en kennis

De Sleutelstad, de bijnaam van de stad, verwijst naar het stadswapen en heeft de oudste universiteit van Nederland. De stad staat bekend om de rijke geschiedenis en de oude binnenstad met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes.

Er zijn maar liefst 35 hofjes, die je kunt zien in een Hofje
speciale stadswandeling. Je vindt hier nog een oase van rust en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

3 oktober: de Leidenaren kijken lang naar deze dag uit. Op 3 oktober wordt de bevrijding van de Spanjaarden gevierd, het Leidens ontzet. Traditioneel wordt op 3 oktober hutspot en haring met wittebrood gegeten en is er van alles te beleven in de stad, zoals een grote kermis en een taptoe om het feest in te luiden.

Voor liefhebbers van kunst en cultuur is Leiden echt een must. Er zijn maar liefst 13 fantastische musea! Maak een wereldreis langs de kunstschatten van alle continenten in Museum Volkenkunde, bekijk de studietuin van de Leidse Universiteit in Hortus Botanicus of wie meer van de natuur wilt weten, gaat naar Naturalis.

De historische binnenstad van Leiden heeft in totaal 28 kilometer aan grachten en singels. Leiden laat zich vanaf het water goed bekijken. Maak een rondvaart of huur zelf een boot. De Kaag en het Braassemermeer liggen om de hoek en ook vaar je zo naar plaatsen als Katwijk, Delft en zelfs Rotterdam.

Leiden is naast een stad van cultuur ook een stad om heerlijk te winkelen. Met zo’n 650 winkels kun je je zeker uitleven. Wat Leiden echt een leuke winkelstad maakt, zijn de boetiekjes en speciaalzaken, die vaak in kleine straatjes en steegjes te vinden zijn. Winkelen

In de zomermaanden lijkt er geen einde te komen aan de feesten en evenementen in de Leidse binnenstad. De Lakenfeesten, Museumnacht, Leiden Culinair en de Leidse Marathon zijn er enkele voorbeelden van. Daarnaast komt DJ Armin van Buuren regelmatig draaien in zijn geboortestad Leiden.

Voor ieder wat wils, van jong tot oud is er wat te doen in Leiden.

Ten slotte is Leiden ideaal te bereiken per trein en auto. Door de centrale ligging zit je binnen een halfuur in zowel Den Haag als Amsterdam.

Wil jij wonen in hartje Randstad en zoek je een kamer, studio, appartement of woning?

Neem dan eens een kijkje voor al het woningaanbod in Leiden!