Ga je een huis kopen of huren, let dan op het energielabel dat de woning heeft. Dit zegt namelijk veel over de isolatie van de woning en de zuinigheid van de installaties die je hierin vindt. Deze hebben invloed op de hoeveelheid energie die je in een woning verbruikt. Wat is het verschil tussen deze labels, hoe kan een woning een beter label krijgen, wat is het voordeel hiervan én wat is het verschil tussen huur- en koopwoningen bij het verbeteren van het energielabel?

Wat energielabels zeggen

Energielabels voor woningen gaan van A tot en met G. Kopers en huurders kunnen hieraan zien of een woning zuinig is met energie. Label A betekent dat een woning erg energiezuinig is; de isolatie is optimaal, er is dubbel glas, een energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Dit soort gegevens staan in het energielabeldocument. Veelal vind je A-label-woningen in de nieuwbouwsector; het label is dan ook deels gebaseerd op bouwjaar. Oude woningen hebben vaak een veel lager label, wat aanduidt dat er meer gas verbruikt moet worden in de woning. En dit zorgt voor een hogere energierekening. In een decennium kan het verschil in energiekosten tussen vergelijkbare woningen met een A- en G-label oplopen tot wel duizenden euro’s.

Wat doen om woning beter label te laten krijgen

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een woning energiezuiniger kunt maken. Zo kun je dubbel glas laten plaatsen, delen van de woning laten isoleren (zoals de muren, de gevel, het dak en de vloer), zorgen voor een zuinige verwarmingsketel en zonnepanelen laten plaatsen. Vraag na het doen van al deze aanpassingen een nieuw energielabel voor de woning aan.

Financieren van verbouwing

Aan al deze grote ingrepen zit een hoog prijskaartje vast. Gelukkig hoef je hier niet in alle gevallen zelf voor op te draaien. Er zijn namelijk landelijke subsidies te krijgen; sommige gemeenten hebben subsidiepotjes voor het energiezuiniger maken van woningen en als je lid bent van een VvE kun je met een subsidie twintig procent van de kosten voor de milieuvriendelijke aanpassingen terugkrijgen. Ook kun je als particulier bij het aanschaffen van zonnepanelen de btw terugvragen en is er een landelijke subsidie voor pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en warmtepompen. En tot het eind van dit jaar wordt er zelfs een landelijke subsidie gegeven om huurwoningen energiezuiniger te maken. Naast al deze subsidies zijn er ook leningen af te sluiten, speciaal voor duurzame initiatieven, zoals bijvoorbeeld bij GreenLoans

Voordelen van beter label

Een beter energielabel voor de woning maakt de uitgaven aan energie lager, want dit betekent dat een woning energiezuinig is. Bewoners van een woning hebben daardoor, bij normaal gebruik, een lagere energierekening. Ook is de wooncomfort in zo’n goed geïsoleerd huis vaak hoger én de waarde van de woning stijgt. Daarbij is die energiezuinigheid ook nog eens beter voor het milieu, aangezien er door minder verbruik ook een lagere CO2-uitstoot plaatsvindt.

Koopwoning

Begin 2015 heeft een groot deel van de huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Ga je een woning kopen, dan moet de verkoper een voorlopig energielabel definitief hebben gemaakt. De koper moet je namelijk kunnen aantonen wat het werkelijke energielabel is. Als een woning geen energielabel heeft, dan kun je hierom vragen als koper. Is een woning jouw bezit, dan is het de moeite waard om te investeren in een beter energielabel. Op den duur haal je hier meer comfort en kostenvoordeel uit.

Huurwoning 

Ook als huurder heb je recht op een energielabel. De meeste woningen van woningcorporaties beschikken hierover. In het geval van een huurhuis kan het zo zijn dat de energie in het huurbedrag is inbegrepen. In dat geval is het voor jou als huurder waarschijnlijk geen ramp voor de portemonnee om een minder goed energielabel te hebben. De energiekosten zijn dan voor de verhuurder. Als je een woning huurt, maar je niet weet of je er lang zult of kunt blijven, dan kan de investering die je in de woning doet hoger zijn dan het profijt dat je er uiteindelijk aan hebt beleefd. Als het energiecontract wel op jouw naam staat, dan kun je alsnog wat besparen door te kiezen voor energie vergelijken en een voordelig energiecontract af te sluiten voor je woning. Zo verlaag je de energierekening soms ook wel tot honderden euro’s op jaarbasis. Let je daarbij ook nog eens op je verbruik, dan hou je nog meer over. Wil je de huurwoning renoveren, dan kan het zijn dat je hier toestemming voor nodig hebt. Denk goed na over wat je wilt doen.