Een paar jaar geleden bent u gescheiden. Alles was via de rechter netjes geregeld. U heeft partneralimentatie laten berekenen en u betaalt deze nu al geruime tijd. Nu krijgt u te horen dat uw ex-partner gaat samenwonen of wellicht gaat trouwen. Hoe zit dat dan met de partneralimentatie die u elke maand overmaakt? Betaald u nu mee in het nieuwe huishouden van uw ex-partner?

Partneralimentatie

Partneralimentatie is wettelijk geregeld. Sinds 1 januari 2020 gelden er nieuwe regels voor deze alimentatie. Als u na 1 januari 2020 gescheiden bent, hoeft u maar 5 jaar alimentatie te betalen, tenzij;

 

  •         u samen kinderen heeft. De partneralimentatie stopt dan pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
  •         het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar heeft geduurd en als de ex-partner die alimentatie ontvangt, binnen 10 jaar AOW gerechtigd is. De alimentatieplicht duurt dan totdat de ontvanger AOW krijgt.
  •         u bent geboren op of voor 1 januari 1970 en het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd. Duurt het tevens langer dan 10 jaar totdat u AOW gerechtigd bent? Dan is de alimentatieduur 10 jaar.

 

Heeft u vanaf 1 juli 1994 tot 1 januari 2020 de partneralimentatie anders bepaald of afgesproken gelden er andere regels. Hetzelfde geldt voor de periode voor 1 juli 1994.

 

Einde partneralimentatie

Na enige tijd stop de partneralimentatie. Dit kan omdat u het zo heeft afgesproken of dat het wettelijk is vastgelegd. Naast het aflopen van de termijnen die zijn afgesproken of zijn vastgelegd kunt u vrijgesteld worden van partneralimentatie. Het kan namelijk zijn dat;

  •         Uw ex-partner hertrouwt;
  •         Uw ex-partner een geregistreerd partnerschap aangaat;
  •         Uw ex-partner gaat samenwonen en dit gezien wordt als gehuwd/geregistreerd partners.

 

Wanneer er sprake is van een van de bovenstaande situaties kunt u een verzoek doen tot het laten beëindigen van de alimentatie. U moet dit wel kunnen bewijzen. Als uw ex-partner hertrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan kan een familierechtadvocaat een afschrift van de huwelijksakte van uw ex-partner opvragen bij de Ambtenaar van de Burgerlijke stand als bewijsstuk.

 

Het is wettelijk zo geregeld dat als uw ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe-partner de alimentatieverplichting eindigt. Het samenwonen moet wel gekwalificeerd worden als gehuwde of geregistreerde partners. Hier is de bewijslast wat moeilijker omdat er vijf criteria zijn waaraan voldaan dient te worden. Als hieraan niet voldaan wordt, kan het samenwonen niet gekwalificeerd worden als gehuwde of geregistreerde partners:

  •         Er moet zijn sprake zijn van een affectieve relatie;
  •         De relatie moet een duurzaam karakter hebben;
  •         De partners moeten elkaar over en weer verzorgen;
  •         De partners moeten met elkaar samenwonen;
  •         De partners moeten een gemeenschappelijke huishouding voeren.

 

Als uw ex-partner samenwoont maar het bovenstaande niet te bewijzen is, zal een beroep op beëindiging van de partneralimentatie niet slagen. Inzage krijgen in de financiën van uw ex-partner om te zien of dat zij elkaar verzorgen, de kosten van de boodschappen en de huur delen is niet gemakkelijk. Mocht u toch overtuigd zijn dat uw partneralimentatieverplichting dient te eindigen zal u bewijs moeten verzamelen. U doet er verstandig aan contact op te nemen met een familierechtadvocaat.