Strelitzia reginae is een soort groenblijvende tropische kruidachtige plant, afkomstig uit Zuid-Afrika. Gezien zijn eigen familie Strelitziaceae door taxonomen, is het nog steeds nauw verwant aan bananen (Musaceae). Velen noemen deze plant vaak ten onrechte de “bananenboom” omdat het op bananenplanten lijkt. Deze vorstelijke planten (waarvoor ze zijn genoemd, reginae) zijn genoemd naar de prachtige, oranje kraanvogelachtige bloemen die ze produceren, zoals paradijsvogels. Ze staan ​​bekend om hun felle oranje-blauwe kleuren, maar er zijn ook witte paradijsvogels. Onder de juiste omstandigheden, waaronder volledige blootstelling aan zuidelijk licht, de juiste luchtvochtigheid en temperatuur, kan de paradijsvogelplant binnenshuis bloeien, hoewel dit zeldzaam is. 

 

Wetenschappelijk wordt aangenomen dat de gespleten bladeren die de paradijsvogel zijn vogelachtige morfologie geven, het doelbewuste bladscheuren of lobben van bladeren zijn om de weerstand in de wind te verminderen. Ze zijn geëvolueerd om spleten langs hun laterale bladnaden te creëren om de wind voorbij te laten gaan. Zo voorkomen ze dat ze door een harde wind in tweeën worden gebroken. Hieronder lees je hoe je deze kamerplanten toch mogelijk toch bloei kunt laten komen, waarbij een goede verzorging van cruciaal belang is.

 

Water

Geef elke 1-2 weken water, zodat de grond tussen de gietbeurten kan uitdrogen. Verwacht vaker water te geven bij helderder licht en minder vaak bij weinig licht. Pro-tip: Paradijsvogels kunnen profiteren van gefilterd water of water dat een nacht voor gebruik is weggelaten.

 

Temperatuur

De meeste kamerplanten geven de voorkeur aan temperaturen tussen 18°C ​​en 30°C. Het is het beste om het niet onder de 15°C te laten komen.

 

Zonlicht

Gedijt in helder indirect licht tot volle zon wanneer geacclimatiseerd. Paradijsvogelplanten zijn dus niet geschikt voor omstandigheden met weinig licht.

 

Bodem

Gebruik een goed doorlatende potgrond. Meng ingrediënten zoals perliet of lavastenen om de beluchting van de grond te verhogen als dat nodig is.

 

Vochtigheid

Normale luchtvochtigheid in de kamer is voldoende, maar de paradijsvogels geven de voorkeur aan vochtige omstandigheden indien mogelijk. Overweeg om een ​​mister of luchtbevochtiger met fijne nevel te gebruiken om de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen.

 

Veelvoorkomende problemen

De paradijsvogelplant is een gemakkelijke plant en is over het algemeen ongediertevrij, maar kan wel gevoelig zijn voor spint. Behandel ongedierte zodra ze verschijnen met wekelijkse sprays van een natuurlijk bestrijdingsmiddel zoals neemolie en regelmatige afvegen van de plant. Hieronder noemen we nog meer problemen waar de paradijsvogelplant relatief vaak last van heeft. 

  • SYMPTOOM: Splitsingen langs zijkanten van bladeren
  • OORZAAK: Normale adaptieve voorzorgsmaatregel om de plant te helpen sterke wind te verdragen in zijn natuurlijke habitat

  • SYMPTOOM: Vergelende onderste bladeren, natte potmix
  • OORZAAK: Te veel water

  • SYMPTOOM: Verwelkende, opkrullende bladeren, droge potmix
  • OORZAAK: Dorstige plant, te weinig water

 

Paradijsvogels zijn over het algemeen fantastische kamerplanten die je woon- of slaapkamer echt nog mooier maken. Weet echter wel dat ze irriterend kunnen zijn voor katten, honden en mensen als het blad wordt geconsumeerd. Het is daarom over het algemeen het beste om kamerplanten altijd buiten het bereik van kleine kinderen en huisdieren te houden.