De oude stad van Amsterdam is wereldberoemd en terecht!
Geen enkele stad is zo kleurrijk en veelzijdig als Amsterdam. De oudste grachten, monumentale panden en spannende steegjes. Modieuze boutiques, interessante musea en prikkelende voorstellingen. Liefhebbers van lekker eten halen hun hart op met het enorme aanbod aan restaurants, cafés en proeflokalen. Bovenal is de Amsterdamse binnenstad een plek vol verhalen. Verhalen die we graag aan je willen vertellen. Wat weet je over de Zeedijk? De Zeedijk is een bijzondere straat die bij het oudste gedeelte van Amsterdam hoort. De straat loopt vanaf de Damrak naar de Nieuwmarkt.
Door de aanleg van de Zeedijk eind 13e eeuw werd Amsterdam niet langer geteisterd door talloze overstromingen. De Zeedijk beschermde de stad tegen het verraderlijke water van het IJ en de Zuiderzee. Mede hierdoor kon Amsterdam zich ontwikkelen tot een belangrijke haven- en handelsstad. De dijk is, 700 jaar na zijn aanleg, nog steeds zichtbaar. De Zeedijk is bekend om zijn authentieke panden, originele en gerestaureerde gevels en maakt deel uit van Chinatown. Men treft hier veel speciale winkels,proeflokalen, lunchrooms en restaurants en niet te vergeten de enige Boeddhistische tempel in Amsterdam. Op de Zeedijk is altijd iets te beleven!
Chinatown Amsterdam
Het Amsterdamse Chinatown herbergt de oudste Chinese gemeenschap van het vasteland van Europa. Het is ruim 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen in Amsterdam kwamen. Het hedendaagse Chinatown is uniek; nergens anders ter wereld vind je een Chinatown, waar naast de Chinese bevolkingsgroep ook allerlei andere nationaliteiten zijn gevestigd.
De eerste Chinezen
De komst van de Chinezen naar Amsterdam begin twintigste eeuw, heeft zijn oorsprong in de zeevaart. De eerste Chinezen werden door Britse en Nederlandse reders geronseld voor de koopvaardij. In die tijd teisterden oorlogen en hongersnood delen van China en arme boeren, voornamelijk afkomstig uit de Zuid-Chinese provincie Quangdong, ontvluchtten de honger en armoede in hun vaderland. In de jaren van de grote depressie werden zij massaal ontslagen en verbleven zij, in afwachting van betere tijden, in de buurt van de haven. In hun kielzog kwamen Chinese handelaren naar ons land en ontstond in de Binnen Bantammerstraat, rond de Nieuwmarkt en op de Geldersekade het begin van het huidige Chinatown met boarding houses, wasserijen en restaurantjes.
Chinatown anno nu
Na de tweede wereldoorlog ‘ontdekten’ de Nederlanders de Chinese keuken en breidde Chinatown zich verder uit tot op de Zeedijk. Naast de eethuisjes en restaurantjes verschenen er meer en meer oosterse bedrijven waaronder reisbureaus, kruidenwinkels, toko’s en een drukkerij. De straatnamenbordjes in Chinatown zijn tweetalig: Nederlands en Chinees. Sinds 2000 vormt de Boeddhistische tempel op de Zeedijk het hart van Chinatown Amsterdam. De tempel speelt een belangrijke rol in de organisatie van alle Chinese evenementen.
Geef een reactie