Veilig voelen is een groot goed. Dat geldt voor de omstandigheden op het werk, wanneer je tussen de rest van het verkeer rijdt en natuurlijk ook thuis in bed als je heerlijk ligt te dromen. Daarom installeer je thuis een alarmsysteem. Zo hoef je niet angstig voor het raam te zitten om mogelijk verdachte bewegingen op straat vast te leggen. Er zijn in principe twee soorten alarmsystemen mogelijk; een bedraad alarmsysteem of een draadloos systeem. Wat zijn de kenmerken, de verschillen en welk systeem is beter? Dat onderzoeken we op deze pagina.

 

Hoe werkt een bedraad alarmsysteem?

De traditionele wijze van beveiligen werkt op basis van een aantal apparaten die met elkaar verbonden worden door kabels. Denk aan stroomkabels en datakabels om de apparatuur te voeden met stroom, en om informatie over te dragen. Een connectie met draad is in principe heel betrouwbaar, het is doorgaans een afgesloten netwerk dat autonoom functioneert. Opnames kunnen vastgelegd worden op een recorder en later worden teruggekeken inclusief lokale opslag op een harde schijf.

 

In veel winkels wordt gebruikt gemaakt van dit soort “closed circuit” systemen. Ze zijn betrouwbaar, afgeschermd van de buitenwereld en het pand leent zich doorgaans voor bekabeling door muren, over het plafond of via andere kanalen. Wanneer er vaste security ter plekke is kan de situatie continue gemonitord worden. De kosten voor dit soort systemen liggen doorgaans hoog.

 

Voor thuis zal het alarmsysteem in de woning op een wat andere wijze geïnstalleerd worden, maar de basisprincipes verschillen niet zoveel. Met name het hakken en breken om kabels van A naar B te krijgen kan flink wat tijd en energie kosten. Een bedraad alarmsysteem is een gesloten circuit dat doorgaans heel berekenbaar is, een volledig systeem zal niet goedkoop zijn.

 

Hoe werkt een draadloos alarmsysteem?

In plaats van kabels wordt er gebruik gemaakt van een Internet Protocol. Apparaten in de woning worden draadloos verbonden, doorgaans via het wifi netwerk. Een dergelijk systeem bestaat doorgaans uit meerdere apparaten waaronder camera’s voor binnen of buiten, sensoren, melders met geluid of licht, eventueel in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen zoals rookmelders in de woning.

 

In tegenstelling tot een bedraad systeem zal er normaal gesproken gebruik worden gemaakt van apparatuur en software van verschillende leveranciers. De compatibiliteit is afhankelijk van het gekozen protocol en de ondersteunde producten. Hoewel we in dit geval spreken van een ‘draadloos’ alarmsysteem in de woning zullen een aantal apparaten nog steeds voeding nodig hebben. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld een Somfy camera met backup accu aan te schaffen die ook bij stroomuitval werkt. Daarnaast zijn er ook losse sensoren die op batterij kunnen functioneren.

 

Bij draadloze systemen is het niet nodig om draden door te voeren of gaten te boren. Het is wel mogelijk dat er extra stopcontacten nodig zijn of dat er een nieuwe stroomkring aangelegd moet worden. Om draadloze communicatie overdracht tot stand te brengen wordt er gebruik gemaakt van IP camera’s en een bridge kastje dat apparaten samenbrengt binnen een netwerk. In dit geval is het netwerk niet beperkt tot de locatie, maar kan ook buiten de woning benaderd worden.

 

Welk systeem is beter?

Voor professionele doeleinden zijn er een aantal voordelen bij het gebruik van een bedraad alarmsysteem. Het zijn betrouwbare oplossingen die volgens standaardnormen werken, en zich uitstekend lenen voor het verzamelen van bewijslast. Het zijn wel oplossingen die voornamelijk reactief zijn, na een (poging) tot inbraak of diefstal treedt het systeem in werking. Met een draadloze oplossing is het voornaamste doel preventief. Zorg dat inbrekers niet eens in de buurt komen, of worden afgeschrikt voordat ze een poging wagen om in te breken. Daarmee is het een overwegend proactieve oplossing.

 

Niet gebonden aan draden betekent ook meer vrijheid. Meer merken door elkaar gebruiken kan het proces wat ingewikkelder maken, het biedt wel flexibiliteit om het alarmsysteem in de woning naar eigen inzicht en geheel op maat in te richten. De mogelijkheid om het systeem centraal te bedienen via een bridge is ideaal. Denk aan een Somfy camera die draadloos verbonden wordt met een TaHoma hub en verlichting in huis. Via een app kunnen alle onderdelen van het systeem beheerd worden, ook buiten het eigen netwerk. Daarmee werkt het beheer en controle ook buitenshuis.

 

Meer mogelijkheden met een slim alarmsysteem in de woning

Een draadloos alarmsysteem biedt meer mogelijkheden en vereist minder verbouwing aan het pand. Bij draadloze verbindingen zijn er zeker aandachtspunten zoals encryptie, wachtbeheer en het configureren van hard- en software. Wanneer dit goed uitgevoerd wordt is er enorm veel mogelijk. Denk aan een smart home installatie inclusief alarm, automatische verlichting, slimme sloten of op afstand bedienbare gordijnen. Daarom vinden wij een draadloos alarmsysteem voor thuis de beste oplossing.