Iedereen kan kunstgras leggen. Toch worden er nog veel fouten gemaakt, met name in de voorbereiding.
De juiste voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Het beste is om advies te vragen bij een bedrijf wat gespecialiseerd is in kunstgras. Zij kunnen je maatwerk leveren, en leggen het vakkundig aan. Ook krijg je advies op verschillende soorten kunstgras. Zij staan garant om jou de mooiste tuin te geven.
Als je zelf graag bezig bent, kun je het natuurlijk ook zelf aanleggen. Zorg dan wel dat je weet wat je nodig hebt, en doe het nodige onderzoek hoe je het beste te werk kunt gaan. Dit is wat je nodig hebt; Werkhandschoenen en kniebeschermers, lijm of kleefband, een trilapparaat, drainagezand, ophoogzand, een stanleymes, kunstgraspennen, een schep en kruiwagen, een drukverdeeldoek, silicazand, en een bezem.
De juiste ondergrond
De juiste ondergrond zorgt voor een stabiele basis voor het kunstgras, het bepaald hoe het er de komende jaren uit gaat zien. Belangrijk hierbij is een stabiele, vlakke ondergrond die stevig is maar wel voldoende water door laat. Wanneer de zwarte aarde niet volledig wordt verwijderd zie je al snel dat de grond zal verzakken, zo krijg je dus een scheef gazon. Tijd en aandacht besteden aan de juiste ondergrond is de meest belangrijke stap. Een goede kunstgras ondergrond bestaat uit een zandbed van zeker 10 cm in combinatie met een dikke drukverdeeldoek. Een andere mogelijkheid is granulaat in combinatie met een drukverdeeldoek. De nieuwe grond dient goed aangestampt te worden met een trilapparaat en daarna vlak gemaakt te worden met een grote lat, of een waterpas. De drukverdeeldoek zorgt dat de druk verdeeld wordt bij het plaatsen van tuinmeubels op het gras. Ook zorgt het er voor dat onkruid niet door het kunstgras heen kan groeien.
De juiste manier van snijden
Vaak wordt het kunstgras van bovenaf gesneden waardoor de grassprieten beschadigd raken of zelfs afbreken. Dit levert slordige randen op, vooral goed zichtbaar naast een pad of betegeld terras. De beste optie om dit te voorkomen is om het alleen in de backing te snijden, de achterkant van de grasmat. Ook is het belangrijk dat je dit alleen met een heel scherp mesje doet, zo voorkom je dat je per ongeluk scheef snijd en het is ook een stuk sneller!
De juiste lijm
Kunstgras rollen gaan doorgaans per 4 meter breed. Dit betekent dat er al snel meer dan één stuk naast elkaar komt te liggen. De naden zullen netjes gelijmd moeten worden en ook dit is weer een vak apart. Je moet goed bekijken welke lijm je gebruikt. Voor kleine stukjes waar verder niet veel op gelopen zal worden is kleefband gunstig en een makkelijke oplossing. Voor de grote stukken wil je toch echt het liefst een lijmband en vloeibare lijm gebruiken. Lees de instructies nauwkeurig, per specifieke lijmsoort. Kunstgraslijm is erg sterk, dus het moet eigenlijk in één keer goed gaan want vast is vast! Leg de grasmatten eerst ongelijmd zoals je het wilt hebben naast elkaar, met de naden op 1 mm van elkaar af. Reken altijd meer dan je wilt afsnijden, je kunt altijd meer afsnijden maar niet terug leggen.
Het juiste instrooizand
Kunstgras heeft geen instrooizand nodig, maar het is wel wenselijk. Alleen speciaal gedroogd instrooizand is geschikt om het kunstgras mee in te zanden. Instrooizand zie je niet terug, en spat
niet op. Het gewicht van het zand zorgt er voor dat de matten strak tegen de aarde zullen blijven liggen zodat er geen wind onder door kan komen. Daarbij blijven de grassprieten recht op staan, plat gras is niet zo’n fraai gezicht. Als je puur en alleen wilt zorgen dat het kunstgras blijft liggen kun je als alternatief ook alleen kunstgraspinnen gebruiken.
Geef een reactie