Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Leek het eerst nog een trend onder heel milieubewuste mensen, inmiddels is zo goed als iedereen er wel van overtuigd dat verduurzaming van woningen belangrijk is. Dat betekent niet dat iedereen ernaar handelt, maar dat bewustzijn komt meer en meer. Niet alleen mensen met een eigen woning, maar ook huurders en verhuurders zien steeds vaker de noodzaak in van duurzaamheid. Ze willen hun woning graag zo duurzaam mogelijk maken. Maar zeker in het geval van een huurwoning is de grote vraag: wie gaat dat betalen?

Tal van opties
Een huurwoning duurzaam of in ieder geval duurzamer maken, kan op heel veel manieren. Verschillende ingrepen kun je zelf doen als je redelijk handig bent. Anders kun je ze snel en eenvoudig laten uitvoeren. Zo kun je gaan voor een slimme thermostaat, een zonneboiler of wat zonnepanelen op het dak. Die laatste twee opties schelen meteen flink wat stroom, zodat je echt kunt besparen op je energierekening. Een andere optie is natuurlijk om energie te vergelijken. Beter isoleren is natuurlijk ook een prima manier om een woning duurzamer te maken. Misschien kunnen de gevel en het dak beter geïsoleerd worden of is spouwisolatie een goede oplossing om ervoor te zorgen dat er een betere isolatie is. Isoleren van een woning kun je zelf doen; een dak of de muren isoleren is relatief gemakkelijk en zelf doen bespaart veel kosten. En het benodigde materiaal is gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Andere mogelijkheden zijn extra isolerende ramen, vloerisolatie of een nieuwe cv-ketel. Ook besluiten steeds meer eigenaren hun woning te verduurzamen door middel van ventilatie met warmterugwinning. Niet vergeten het volledig overgaan op een gasloze woning – iets wat veelal in het nieuws is.

Kosten van een duurzame woning
Het moge duidelijk zijn; er zijn genoeg mogelijkheden om een woning duurzamer te maken. Daar hangt wel een prijskaartje aan. In het geval van een koopwoning is het natuurlijk duidelijk wie opdraait voor de kosten, dat is de koper zelf. Als het gaat om een huurwoning, is dit een stuk lastiger. Is de verhuurder verantwoordelijk voor de kosten, betaalt de huurder gedeeltelijk mee of draait deze voor het volledige bedrag op én wat winnen zij daarmee? Huurders vinden meestal dat de verhuurder duurzame maatregelen moet betalen. Zij weten immers niet hoe lang ze in de woning blijven wonen. Aan de andere kant vinden verhuurders dat huurders best kunnen meebetalen aan de vaak hoge kosten van verduurzaming. Huurders profiteren tenslotte direct van lagere kosten. Bovendien zijn duurzame woningen vaak comfortabeler omdat ze beter geïsoleerd zijn. Veel verhuurders vinden daarom dat ze de huurprijs iets mogen verhogen na het doen van het verbeteren van de woning. Hier heeft de Rijksoverheid wel regels voor. Wie er ook voor betaalt en wat er ook gebeurt met de huurprijs. Een huurder kan altijd kiezen voor energie vergelijken en het kiezen van een voordeliger en groen energiecontract – tenzij de verhuurder het contract op naam heeft. Op die manier wordt ook bijgedragen aan duurzaamheid.

Subsidie en andere regelingen
Hoe je als huurder of verhuurder ook omgaat met deze kwestie, uiteindelijk moet iemand de investering voor een duurzamere woning doen. Gelukkig kan de eigenaar van een huis of appartement subsidie krijgen voor een aantal energiebesparende maatregelen. Ook heeft de overheid stimuleringsregelingen voor energiebesparing. Met een van deze stimuleringsregelingen kunnen verhuurders de energieprestaties van een woning verbeteren. Verder komen huiseigenaren soms in aanmerking voor een energiebespaarlening. Hiermee kun je als verhuurder tegen een lage rente een lening krijgen om een woning duurzamer te maken. Naast de voordelen voor het milieu kan het ook financieel aantrekkelijk zijn om een woning te verduurzamen. Huizen en appartementen met een goed (A) energielabel zijn namelijk meer waard en worden sneller verkocht.