Een fiets met een dik kettingslot waar de sleutel nog op zit is geen manier om jouw tweewieler veilig te stellen. Een bankkaart met de PIN-code op de achterzijde geschreven is niet echt verstandig. En een alarminstallatie die pas in werking treedt wanneer inbrekers alweer vertrokken zijn kan ook niet de bedoeling zijn. Met de vijf tips op deze pagina installeer je snel én veilig een alarminstallatie in huis waar je op kunt vertrouwen.

 

1. Hoe werkt een alarm?

Er zijn verschillende manieren waarop alarmsystemen werken. PIR ofwel Passive Infrared Sensor is de meest voorkomende detectiemethode die werkt op basis van temperatuurverschillen in de lucht. Deze methode is vooral geschikt voor gebruik in huis, bij extreem lage of hoge temperaturen werkt het systeem niet meer betrouwbaar. Een andere detectie methode werkt op basis van een camera en software met beeldherkenning. Een nadeel van deze methode is dat er licht nodig is om beelden te registreren, een voordeel is de optie om objectherkenning toe te passen. Zo kunnen mensen van dieren worden onderscheiden.

 

2. Verschillende soorten alarmering

Wanneer er onraad is wil je dit uiteraard direct weten. Er zijn verschillende soorten alarmering die ieder weer specifieke taken uitvoeren:

 

  • Een geluidssignaal zoals een sirene heeft als doel een mogelijke inbreker af te schrikken. Daarnaast kan dit alarm ook bewoners en de omgeving verwittigen.
  • Met lichtflitsen of een felle lamp kan hetzelfde effect bewerkstelligd worden, met als voordeel dat de rest van de buurt er geen hinder van ondervindt.
  • Via een Smart Home alarmsysteem zoals de Somfy apparaten is het mogelijk om direct een melding op de smartphone weer te laten geven, of via andere apparaten met internet functionaliteit. Niet alleen werkt dit binnen de woning maar wereldwijd.
  • Bij decentrale alarmering zoals een smartphone of tablet hoeft de alarmering niet zichtbaar of hoorbaar te zijn voor de verdachte persoon. Je wilt niet altijd direct de mogelijke indringer verwittigen, en wellicht eerst even de camerabeelden bekijken.

 

3. Ogen van het alarmsysteem

Een alarm werkt op basis van een detectiemethode. Hoe dit technisch werkt hebben we zojuist in het kort uitgelegd, maar er is meer mogelijk. PIR melders en IP camera’s kunnen een groot deel van de woning in de gaten houden, maar bij deuren en ramen die geopend kunnen worden zijn er andere mogelijkheden. Zo zijn er inbraakmelders die bestaan uit twee delen. Zolang deze delen met elkaar in contact staan is alles in orde (dicht), wanneer de verbinding wordt verbroken is dit reden voor alarmering (open). In de meeste gevallen is het niet de bedoeling dat het alarm luidt wanneer de kinderen thuis komen, met slimme software kun je precies instellen wat het gewenste gedrag is van deze sensoren op ieder moment van de dag.

 

4. Wat gebeurt er wanneer de verbinding verbroken wordt?

Veel alarmsystemen vereisen een stroomaansluiting en een actieve verbinding met het internet. In veel gevallen is dit geen probleem, maar wanneer uitval van stroom of internet regelmatig voorkomt kun je beter voor een alternatief kiezen. Zo maakt Somfy een alles-in-één alarmsysteem met een ingebouwde accu en een interne geheugenkaart. Mocht de stroom uitvallen, dan zal het systeem nog dagen of zelfs weken blijven functioneren. Mocht het internet uitvallen (wat bij stroomuitval doorgaans het geval is), dan worden beelden vastgelegd op het interne geheugen. Wanneer er een SIMkaart geplaatst is zal er een notificatie als SMS naar een gekoppelde telefoon worden verzonden. Dit werkt zonder internet en wereldwijd. Zo zijn er verschillende slimme oplossingen voor een beveiliging waar je op kunt vertrouwen.

 

5. Preventieve maatregelen

Het beste alarmsysteem is een systeem dat nooit in werking hoeft te treden. Daarmee bedoelen we preventieve maatregelen waardoor inbrekers niet eens proberen om in te breken. Licht speelt hierbij een belangrijke rol, zorg dat er voldoende licht in en rond de woning is. Die kun je automatisch laten inschakelen bij onraad. Daarnaast is het van belang om de woning bewoond te laten lijken, ook wanneer je van huis bent. Als de gordijnen automatisch sluiten wanneer het donker wordt, en de verlichting inschakelt, dan ziet de woning er bewoond uit. Dit is overigens ook heel praktisch wanneer je wel gewoon thuis bent, zo is veiligheid gekoppeld aan wooncomfort. Bedien al deze apparaten en diensten via een centrale app en creëer persoonlijke scenario’s. Vergeet naast inbraakpreventie ook zeker niet andere risico’s zoals brandgevaar. Er zijn slimme rookmelders verkrijgbaar die gekoppeld kunnen worden aan het centrale alarmsysteem. Zo kun je iedereen in huis (en daarbuiten) verwittigen wanneer een rookmelder alarm slaat. Of laat de verlichting direct inschakelen zodat de vluchtroute duidelijk vindbaar is in de nacht.

 

Met deze vijf tips kun je een alarminstallatie inrichten waar je op kunt vertrouwen voor extra zekerheid in huis.