Op zoek naar een nieuwe woning. Dit is vaak een spannende en daarnaast erg leuke stap. Er komt daarnaast ook erg veel bij kijken. Het is dus van belang dat je jezelf goed voorbereid voordat je een nieuwe woning gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek. Hoe gaat dit bijvoorbeeld wanneer je er al een hebt? Hieronder lees je meer over het kopen van een nieuwe woning!

Een nieuwe woning kopen

 

Voordat je een nieuwe woning koopt, kun je beter eerst een hypotheek afsluiten. Hiervoor is het verstandig te starten met het berekenen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het is wel zo belangrijk dat je deze hypotheek kunt betalen. Belangrijk is om na te gaan wat je toekomstige maandlasten ongeveer zullen zijn. Hierbij kun je dit vergelijken met de oudere maandlasten. Hierdoor weet je wat het beste past bij jouw situatie. Wanneer je hier meer duidelijkheid over hebt, kun je bijvoorbeeld een hypotheek bij Van Lanschot afsluiten. 

Overgangsrechten

 

Sinds januari 2013 bestaat het overgangsrecht. De regels in het overgangsrecht verplichten je als het ware om de hypotheek annuïtair of lineair af te lossen. Dit moet binnen 30 jaar gebeuren. Het overgangsrecht is er voor wanneer je van de ene woning naar de andere woning verhuist. 

Hoe zit het met restschuld?

 

Je hebt te maken met restschuld wanneer je jouw woning verkoopt met minder waarde dan je hypotheekschuld. Op het moment dat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt of een schenking krijgt, kun je deze zelf betalen. Soms is het helaas niet mogelijk om de restschuld mee te betalen bij de nieuwe hypotheek. Hierbij zijn dan wel enige voorwaarden verbonden. De huidige woning moet bijvoorbeeld verkocht zijn en daarnaast moet de restschuld bekend zijn. Het is hierbij verstandig jezelf goed te laten informeren, zodat je een duidelijk overzicht hebt en alles begrijpt.

Overwaarde

 

Hierboven heb je kunnen lezen over wanneer je je woning verkoopt met minder waarde dan je hypotheekschuld. Ook kan het voorkomen dat je je woning verkoopt met een overwaarde. Hierbij zijn de kosten voor de hypotheekschuld lager dan de kosten waarvoor je de woning verkoopt. Dan heb je dus een overwaarde. Het is verplicht om deze overwaarde in de nieuwe hypotheek te investeren. Wanneer je de keuze maakt om dit niet te investeren, straft de belastingdienst je als het ware. Dit doen ze door een deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar te maken. Het is dus verstandig goed na te denken over of je wel of niet de overwaarde investeert in de nieuwe hypotheek. 

Dubbele lasten

 

Het komt wel eens voor dat een nieuwe woning gekocht wordt, maar dat de huidige woning nog niet verkocht is. Hierdoor heb je te maken met dubbele kosten. Je moet hier namelijk twee hypotheken voor betalen. Wanneer dit het geval is, moet je kunnen aantonen dat je genoeg spaargeld om de bankrekening hebt staan. Hierdoor kun je namelijk laten zien dat je beide nog kunt blijven betalen.