Zonlicht doet een mens goed. Het zorgt voor vitamine D en warmte. Onder invloed van zonlicht ga je je blijer, vrijer, positiever en gelukkiger voelen. Dit heeft onder andere te maken met de verhoogde aanmaak van serotonine. Je ervaart minder stress en kunt dingen gemakkelijker loslaten.

Bovendien heb je zonlicht nodig om goedgehumeurd te blijven. Wanneer de zon schijnt ben je doorgaans goedgezinder en heb je meer mentale kracht en energie. Dat geldt ook voor de tijd die je doorbrengt in een zonnige woning!

Zorg voor zonlicht in huis

Het maximaliseren van het licht in huis kan helpen om het serotonine niveau op peil te houden en voorkomt dat het dag- en nacht ritme verstoord wordt.

Heb je wel eens bekeken of er meer licht in huis kan komen door het aanpassen van ramen en raambekleding? En kan het daglicht vrij de woning doorstromen?

Badkamers, hallen of kleine (zolder)kamers missen vaak een raampartij en worden alleen verlicht door lampen. Ramen plaatsen is niet altijd mogelijk maar een lichttunnel of daglichtspot kan een geweldige uitkomst zijn! Zo kan je meer daglicht en zonlicht binnen halen.

Scan via Anniek Boswijk Wonen & Co. NDC-WK5-WONEN-DAKRAMEN foto 1

Heb je ruimte om een dakraam te plaatsen? Dan zal een mooi raam met uitzicht naar buiten je kleinste kamertje enorm verbeteren. Een dakraam plaatsen is een relatief kleine ingreep en als er geen vergunningen voor nodig zijn en is door een vakman zo gebeurd. Informeer bij je gemeente of er een vergunning voor nodig is.

Zijn er plannen om uit te bouwen of om een plat dak open te breken om net dat nodige licht binnen te laten? Dan is een lichtkoepel een prachtige aanvulling op je uitbouw. Op die manier stroomt het daglicht naar binnen en geniet je in de woonkeuken van veel daglicht aan tafel. Het zorg ervoor dat je die ruimte in huis meer gaat gebruiken want je trekt automatisch naar een lichte plek toe om op een rustig moment de krant open te slaan.

Daarnaast kun je je woning zelf zo licht en zonnig mogelijk maken door middel van lichte deuren, gordijnen, meubels en decoratie.

025b4eec9d5cd59e5a0aaa175a83f392