Als huurder krijg je er gegarandeerd mee te maken. Bovenop je huurprijs komt vaak nog een flink bedrag: je maandelijkse vaste lasten. Er helemaal aan ontkomen is helaas onmogelijk, maar je hebt wel invloed op de hoogte hiervan. Zo kun je vrij eenvoudig besparen op je maandelijkse energiekosten. Het principe is heel simpel: hoe minder je verbruikt, hoe lager je energierekening uiteindelijk is. Met onderstaande energiebesparende tips voor in huis valt je volgende rekening vast een stuk lager uit.

Bespaartips voor je verlichting

Iedereen vergeet wel eens het licht uit te doen. Toch zonde, want het energieverbruik van je verlichting is vaak een grote kostenpost op je energierekening. Controleer dus een keer extra of alle lampen uit zijn. Daarnaast kun je een schakelklok gebruiken zodat ’s avonds je lichten automatisch uitgaan. Wel zo gemakkelijk.

Gebruik dimmers. Een lamp op half vermogen verbruikt immers minder energie. Daarnaast zorgt het gedimde licht voor meer sfeer in huis.

Kies voor een lichte kleur op de muren. Hierdoor wordt het daglicht weerkaatst waardoor er minder snel een lamp aan hoeft.

Bespaartips voor je verwarming

Met een slimme thermostaat kun je een dag- of weekprogramma programmeren. Je kunt instellen welke temperatuur je huis moet hebben op verschillende momenten van de dag. Als je dan een keer vergeet de verwarming lager te zetten als je weg bent, regelt je slimme thermostaat dat vanzelf.

Door je verwarming één graad lager te zetten, bespaar je al 7 procent op je stookkosten.

Zorg dat je huis goed geïsoleerd is. Het opwarmen van je huis kost namelijk veel energie. Zonde als deze warmte je huis verlaat door kiertjes in vloeren, ramen en daken. Door goede isolatie hoef je minder te stoken en dat bespaart weer energie.

Bespaartips voor je elektrische apparaten

Ook op standby-stand verbruiken je apparaten stroom. Dit sluipverbruik kan je per jaar een paar tientjes kosten. Vind je het onhandig om je apparaten steeds helemaal uit te zetten? Gebruik dan een bespaarstekker. Deze stekker zorgt ervoor dat de standby-stand niet meer actief is.

Check de energielabels wanneer je een nieuw apparaat aanschaft. Hierop staat aangegeven hoe zuinig het apparaat is.

Probeer ‘doorladen’ te voorkomen. Wanneer je telefoon of computer is opgeladen, haal dan de stekker uit het stopcontact.

Naast zuiniger omgaan met energie hangt je verbruik af van het soort woning dat je hebt en de grootte van je huishouden. Toch kan iedereen besparen op het energieverbruik. Met kleine aanpassingen kan je eenvoudig besparen op je maandelijkse energiekosten. Lees hier nog meer energiebesparende tips voor in huis.