De winterkou komt weer langzaam ons koude kikkerlandje binnensluipen, het wordt weer tijd om aan de slag te gaan met jouw winter huurhuis. Gezellige dikke kussens op de bank, de plaid weer op z’n oude plek, naar de winkel voor een paar nieuwe (geur)kaarsen en natuurlijk de haard weer lekker aan. Maar welke haard eigenlijk?

Om je een beetje op weg te helpen zetten we hieronder de voor- en nadelen van de verschillende kachels voor je op een rij.

 Ideaal, zo’n elektrische haard. De elektrische haard maakt het mogelijk om te genieten van het warme haardvuur, zonder dat er een afvoerkanaal gemonteerd hoeft te worden. U heeft alleen een stopcontact nodig. De mogelijkheden zijn eindeloos! Een elektrische haard is een uitstekende optie voor mensen die een haard willen plaatsen zonder gebruik te willen maken van aardwarmte. Elektrische haarden zijn daarnaast ook nog goedkoper in verbruik dan gashaarden. Nadeel is wel dat een elektrische weinig warmte afgeeft en bovendien wat minder realistisch is dan echt vuur.

De originele houthaard blijft een echte sfeermaker.  Een open houthaard geeft warmte en brengt sfeer maar heeft slechts een laag rendement; Gemiddeld zo’n 10 tot 20%. houtkachelDit komt doordat de meeste warmte via de schoorsteen rechtstreeks naar buiten gaat. Wil je wel een hoog rendement, dan kies je voor een gesloten houthaard. Tegenwoordig kun je rekenen op zo’n 75 tot 85%. Doordat de haard gesloten is, ligt de temperatuur in de haard veel hoger dan bij de open houthaard. Hierdoor is de verbranding effectiever, mede dankzij de isolatie en bijna gehele verbranding van de rookgassen. Een duurzame manier van stoken dus!

De houtkachel is, net als de houthaard, een echte klassieker. Hoewel de houtkachel een tijdje minder populair is geweest, maakt hij nu weer een enorme comeback. Wellicht leuk voor in jouw nieuwe huis.

De gashaard geeft het gemak van een lekker haardvuur onder één knop. En door de verschillende soorten ombouw en de eenvoudige manier van rookafvoer, kunnen gashaarden in elk interieur worden geplaatst! Via een simpel afvoerkanaal worden de rookgassen meteen naar buiten worden afgevoerd. Daarnaast bieden nieuwe technieken de mogelijkheid om een gashaard te gebruiken als hoofdverwarming in plaats van bijverwarming.

Voor wie gaat bouwen of verbouwen in jouw huurwoning en geen gasaansluiting wil of mag plaatsen, is er ook de mogelijkheid om een haard aan te sluiten op gasflessen gevuld met propaangas. Er is voor ieder wat wils!gashaard