De volgende maatregelen om energie te besparen, vereisen een kleine investering:

  • Isoleer warmteleidingen

Veel warmte gaat verloren doordat het een reis moet maken door de cv-leidingen. Dat is verspilling van energie. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal voor leidingen kun je veel energie besparen. Zeker als de leidingen lopen in ruimtes die onverwarmd zijn. Isolatiemateriaal is doorgaans verkrijgbaar bij bouwmarkten (besparing: 15 euro per jaar).

  • Isoleer radiator

Ook de verwarming kan worden gedekt met isolatiemateriaal om warmte zo goed mogelijk vast te houden. Het aanbrengen van speciale folie op de radiator kost eenmalig een paar euro, maar kan jaarlijks resulteren in een flinke energiebesparing. Materialen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten, zoals de Gamma. Op het internet zijn verschillende filmpjes beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe isolatiemateriaal moet worden aangebracht (besparing: 50 tot 100 euro per jaar). Daar moet wel worden bijgezegd dat er is gebleken dat een folie voor schimmel kan zorgen.

  • Duurzame douchekop

Met een slimme douchekop van circa 20 euro kun je behoorlijk wat water besparen, maar ook energie. Warm water moet immers opgewarmd worden. Als je minder warm water verbruikt, verbruik je dus ook minder gas (besparing: 45 euro per jaar).

  • Brievenbusborstel

Ooit gedacht dat een brievenbusborstel energie kan besparen? Toch is het zo. Er komt na het aanbrengen van zo’n borstel namelijk minder gemakkelijk koude lucht binnen. Dit resulteert in een besparing van enkele euro’s per jaar (besparing: 3 tot 8 euro per jaar).

  • Spaarlampen

Spaarlampen kunnen op langere termijn een flinke besparing opleveren. Overweeg alle gloeilampen te vervangen door een goede spaar- of LED lamp (besparing op lange termijn: 10 – 20 euro per lamp per jaar).

Grote bespaartips

  • Enkelglas vervangen door HR++ glas

HR++ glas zorgt voor veel betere isolatie. Zowel op het gebied van warmte als geluid. In de winter houdt het de warmte veel beter vast en in de zomer blijft het binnen lekker koel (besparing: 210 euro per jaar).

  • Oude ketel vervangen door HR-ketel

Vervang jouw oude CR of VR verwarmingsketel door een zuinigere HR-ketel, omdat deze laatste een hoger rendement heeft, scheelt dit behoorlijk qua energiekosten (besparing: 175 euro per jaar).

  • Vloerisolatie aanbrengen

Veel warme gaat verloren via de vloer. Een goede isolatie van de vloer zorgt ervoor dat de warmte in het huis beter kan worden vastgehouden wat resulteert in lagere stookkosten en dus een flinke energiebesparing. Overweeg ook het isoleren van de spouwen en het dak. Je bespaart dan al gauw meer dan 500 euro op jaarbasis. Overleg met de huurdersvereniging en/of verhuurder wat de kosten en baten zijn (besparing: 100 – 160 euro per jaar).

  • Duurzame energie opwekken

Sinds kort is het voor huurders zeer aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak aan te brengen. Dit moet natuurlijk wel in overleg met de verhuurder en/of de huurdersvereniging. De huurder komt na installatie van zonnepanelen of een zonneboiler in aanmerking voor een korting op de energiebelasting. Sterker nog, over alle energie die duurzaam wordt opgewekt, hoeft geen energiebelasting te worden betaald. Huurders betalen voor groene energie dan slechts vijf tot zeven cent per kilowattuur in plaats van de gebruikelijke 21 tot 23 cent (besparing: verschilt sterk).

Ook voor de verhuurder is het aantrekkelijk om te investeren in duurzame energieopwekking. Huurhuizen met een met een groener energielabel zijn namelijk makkelijker (tegen een hogere huurprijs) te verkopen.

 

Hoe werkt Direct Wonen!
En als je het interessant vindt like ons dan ook meteen op Facebook, dank je wel!