Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben als je jouw woning wilt verkopen of verhuren. Een energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Er zijn verschillende klassen, waarbij energielabel A staat voor zeer energiezuinig (groen) en energielabel G staat voor zeer onzuinig (rood). Tilburg University heeft onderzoek gedaan naar de invloed van dit energielabel op de verkoop van woningen.

Woningen met een A- of B-label leveren zo’n €6.300 meer op

Voor dit onderzoek van Tilburg University zijn er ruim 60.000 gelabelde woningen, die in de tweede helft van 2017 werden verkocht, onderzocht. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat een gunstig A-label de verkoop met ruim 48 dagen versnelt, terwijl een koopwoning met een G-label 54 dagen langer dan gemiddeld te koop staat. Ook op de verkoopprijs is het energielabel behoorlijk van invloed. Zo werden koopwoningen met een A- of B-label voor maar liefst €6.300 meer verkocht. Woningen met een ongunstig energielabel, bleken gemiddeld €13.000 op te leveren. Het energielabel was bij eengezinswoningen meer van invloed op de verkoopprijs dan bij appartementen.

Energielabel verbeteren: hoe doe je dat?

Het is mogelijk om, met behulp energiebesparende maatregelen, het energielabel van jouw woning te verbeteren. De eerste stap naar een gunstig energielabel is het isoleren van de woning. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of het aanbrengen van HR++ glas. Ga eerst na welke isolatie al in de woning aanwezig is. Door het aanbrengen van isolatie kun je ook nog eens flink besparen op de energierekening. De jaarlijkse besparing is gemiddeld € 500,-!

Als de woning goed geïsoleerd is, kun je ook gaan nadenken over duurzame installaties zoals een warmtepomp en zonnepanelen. In de toekomst moet Nederland van het gas af. De woning moet dus op een andere manier verwarmd worden. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp. Door het plaatsen van een warmtepomp, kan het energielabel tot wel twee labels beter worden! Een warmtepomp gebruikt wel veel elektriciteit. Het is dus raadzaam om dan ook meteen te investeren in zonnepanelen.

Een beter milieu begint bij jezelf

De hoogte van de energierekening heb je deels zelf in de hand. Met een aantal simpele aanpassingen, zorg je ervoor dat de energierekening zo laag mogelijk uitvalt. Zet je thermostaat ’s nachts bijvoorbeeld op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld €100 per jaar. Zet de verwarming ook op deze stand als je weg gaat. Daarnaast bespaar je ook gemiddeld € 65 als je ervoor kiest om een waterbesparende douchekop te plaatsen. Tot slot loont het ook om regelmatig te wisselen van energieleverancier. Op een vergelijkingswebsite kun je energieprijzen vergelijken op basis van voorwaarden en prijs. Binnen enkele minuten ben je overgestapt naar een goedkopere aanbieder.