Dit jaar gaat een gemiddeld huishouden ongeveer € 150,- meer betalen voor het gebruik van gas. Hierdoor ga je wellicht minder gas gebruiken. Je kunt ook al veel doen om het gasverbruik in huis te verlagen. Dat is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Wij zetten vijf tips op een rijtje.

1. Zorg voor een goede isolatie

Energie besparen begint bij een goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis tocht namelijk minder en houdt de warmte beter vast. Doordat jouw woning de warmte beter vasthoudt, hoef je weer minder te stoken en gebruik je dus automatisch minder gas. Door bijvoorbeeld het schuine dak van jouw eengezinswoning te isoleren, bespaar je maar liefst € 600,- per jaar op de energierekening. Als jouw woning goed geïsoleerd is, dan kun je eventueel ook gebruikmaken van een warmtepomp, zodat je helemaal geen gas meer nodig hebt. Dan ben je pas echt duurzaam bezig.

2. Zet de thermostaat een graadje lager

Wist jij dat ieder graadje hoger op de thermostaat zorgt voor een stijging van 7% in het verbruik van gas? Dat is natuurlijk ontzettend veel en helemaal niet nodig. Ook bij een temperatuur van 19℃ in plaats van 20℃  is het comfortabel in huis. Vergeet ook niet dat je je binnen warmer kunt aankleden. Al deze maatregelen kunnen je een besparing € 80,- per jaar opleveren.

3. Verwarming uitschakelen als je niet thuis bent

Ga je van huis weg? Schakel de verwarming dan standaard op 15℃. Op deze manier bespaar je op jaarbasis zo’n € 130,-. Ook als je thuis bent is het zonde om een kachel in een ruimte aan te laten staan, terwijl je hier de hele dag niet bent.  Zorg er ook voor dat je de tussendeuren gesloten houdt, zodat de kachel niet harder hoeft te werken om de ruimte te verwarmen.

4. Bespaar gas met een radiatorthermostaat of radiatorfolie

Met de radiatorthermostaat kun je tot 30% gas besparen. Met deze thermostaat kun je elke radiator op dag, tijd en temperatuur instellen. Dit is vooral handig in ruimtes waar niet de centrale thermostaat hangt, zoals bijvoorbeeld de badkamer en de slaapkamer. Kleine disclaimer: deze radiatoren passen niet op iedere kraan. Kijk dus goed in de handleiding of de knop op jouw radiator past. Passen ze niet? Dan kun je eventueel ook radiatorfolie achter je radiator plaatsen. Deze folie houdt tot 96% van de warmte tegen die normaliter naar buiten lekt. Op deze manier bespaar je ongeveer € 100,- op de energierekening.

5. Kies voor een waterbesparende douchekop

Je kunt natuurlijk gas besparen door minder lang te douchen. Echt comfortabel is dit natuurlijk niet. Een waterbesparende douchekop kan dan uitkomst bieden. Een waterbesparende douchekop verbruikt tot wel 40% minder water dan een normale douchekop. Dit komt omdat een waterbesparende douchekop een ingebouwde doorstroombegrenzer heeft. Dit houdt in dat er nooit meer water water doorheen kan stromen dan een X aantal liters per minuut.