Sinds januari 2015 is het energielabel verplicht bij de verkoop van elke woning. Het energielabel van een woning geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe hoger het energielabel, hoe meer de woning waard is. Op welke manieren kun je jouw woning op een duurzame manier verwarmen, zodat je een beter energielabel krijgt? Wij zetten een aantal opties op een rijtje.

Plaats zonnepanelen op het dak

Er is steeds meer belangstelling voor zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Zonnepanelen zijn tegenwoordig een stuk goedkoper dan vroeger, waardoor de gemiddelde terugverdientijd een stuk lager is geworden. Er is ook nog de optie om bij de zonnepanelen een zonneboiler te plaatsen. Een zonneboiler gebruikt de zonne-energie voor het verwarmen van water. Dit water kun je vervolgens gebruiken als tapwater. Dat houdt in dat je ermee kunt koken of douchen.

Kies voor een hr-ketel

De hr-ketel is de populairste ketel in Nederland. Deze ketel is milieuvriendelijk, zorgt voor meer wooncomfort én een lagere energierekening. Wat is eigenlijk het verschil tussen een cv-ketel en een hr-ketel? Dat verschil zit in het benutten van de restwarmte. Bij het verbranden van aardgas komt er waterdamp vrij. Bij een cv-ketel verdwijnt deze warmte door de schoorsteen of afvoerpijp. Bij een hr-ketel wordt deze warmte opnieuw benut. Daarnaast heeft een hr-ketel minder gas nodig om water te verwarmen.

Verwarm de woning met een warmtepomp, pelletkachel of biomassakachel

Omdat we binnenkort van het aardgas af gaan, moeten we onze huizen op andere manieren gaan verwarmen. Je kunt kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht of uit de grond en gebruikt deze warmte om de woning te verwarmen. Het gaat om de elektrische en dus duurzame vervanging van de cv-ketel. Uiteraard wil je wel dat de stroom die wordt gebruikt op een duurzame manier wordt opgewekt. Dat kan door middel van zonnepanelen op het dak óf een groene energieleverancier. Door middel van energie vergelijken, kun je uitzoeken hoe groen jouw energieleverancier is. Ook met een pelletkachel of biomassaketel kun je de woning op een duurzame manier verwarmen. Voor al deze apparaten geldt dat je tot 2021 subsidie kunt krijgen. Kijk dan wel altijd of de pelletkachel en biomassaketel voldoen aan de duurzame normen die overheid stelt. Anders ben je alsnog niet duurzaam bezig.

Zorg voor een goede isolatie

Warmte bewaren en energie besparen beginnen bij een goede isolatie. Je kunt nog zo veel energiebesparende maatregelen toepassen: als de isolatie niet goed is, dan gaat er alsnog een hoop warmte verloren. Dit geldt bij een hr-ketel maar ook bij een warmtepomp. Het is dus raadzaam om eerst te investeren in een goede isolatie. Vormen van isolatie zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Ook het plaatsen van dubbel glas is een isolerende maatregel.