Ben je van plan om te verbouwen? Dan kan het zomaar zijn dat je ook de keuken eens flink onder handen wilt nemen. Je komt voor een aantal belangrijke beslissingen te staan. Hoe wil je bijvoorbeeld gaan koken? Op gas of op inductie? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van beide opties.

De voor- en nadelen van het koken op gas 

Hoewel inductie al jaren wordt gebruikt, kookt het merendeel van de Nederlanders nog steeds op gas. Het voelt vertrouwd en het is makkelijk, maar zijn er nog andere voordelen? Niet veel. Ja, door te koken op gas ben je jaarlijks iets goedkoper uit dan wanneer je kookt op inductie. Dit zal je misschien zo’n € 12,- besparen, maar veel meer voordelen zijn er niet te noemen.

Het gebruik van gas is slecht voor het milieu, omdat aardgas een bron is die langzaam maar zeker uitput. De gasprijs zal in de toekomst dan ook fiks stijgen, waardoor het geldbesparende element van koken op gas binnenkort zal vervliegen. Bovendien kan koken op gas gevaarlijk zijn. Denk aan een mogelijke gasexplosie of vergiftiging wanneer het gasfornuis niet goed dichtgedraaid wordt. Een ander nadeel is dat koken op gas niet echt efficiënt is. Slechts een klein percentage van de hitte wordt overgedragen aan de pannen. Hierdoor wordt je keuken al snel warm wanneer je kookt. Fijn in de winter, maar minder prettig in de zomer.

De voor- en nadelen van de inductiekookplaat 

Hoe zit het met inductie? Hoewel deze manier van koken wel populairder wordt, stijgt het aantal inductiegebruikers maar langzaam. Dit komt voornamelijk doordat het aanschaffen van een inductieplaat nogal prijzig is. Daarnaast zul je nieuwe pannen moeten aanschaffen. Een inductiekookplaat warmt een pan op met behulp van magnetische elementen. Hiervoor zul je speciale pannen moeten aanschaffen. Ook wanneer je oude pannen geschikt waren voor inductie maar je hebt ze gebruikt op gas, zijn nieuwe pannen nodig. De vlammen hebben namelijk de pan beschadigd. De overgang van gas naar inductie vereist dus een behoorlijk budget en je hebt een aparte stroomgroep nodig, maar heb je eenmaal alles in huis dan kun je genieten van de vele voordelen van de inductiekookplaat.

Zo is koken op inductie zeer efficiënt. Hierdoor warmt je keuken niet op en is je gerecht sneller klaar. Bovendien kun je de warmte van de kookplaat zeer nauwkeurig bepalen dankzij de digitale standen. Een ander voordeel is dat een inductiekookplaat veiliger werkt. Dankzij de magnetische elementen wordt alleen de pan warm. Natuurlijk wordt een gedeelte van deze warmte wel weer afgegeven aan de plaat, waardoor deze plaatselijk wel opwarmen, maar de kans op verbranding is een stuk minder groot. Bovendien heb je geen gasaansluiting nodig en de plaat is dankzij zijn gladde oppervlak makkelijk schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat wanneer je kookt op een inductiekookplaat, je meer energie verbruikt. Dit zul je dus terug vinden op de rekening. Het overstappen naar een goedkopere energieleverancier zal helpen om de kosten nog meer te drukken.