Het hebben van een beestje in je huis betekent niet meteen dat het een plaag is. Door snel te handelen, kun je voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Heb je al een insect of ander ongedierte in je huis? Vind dan milieuvriendelijke alternatieven voor ongediertebestrijding. In dit artikel volgen een aantal preventieve tips, waarna er tips volgen voor specifiek ongedierte in je huis of tuin en milieuvriendelijke manieren om hier vanaf te komen. 

Preventie

Allereerst: zorg ervoor dat je huis een ruimte is waar ongedierte niet graag vertoeft. Voorkomen dat ongedierte plagen veroorzaakt, is de milieuvriendelijkste manier om plagen te voorkomen. Beestjes die buiten kruipen en knagen, moeten dichte kieren en naden hebben. Zorg er dus voor dat je mogelijke ingangen dicht. Een gaatje van een halve centimeter is genoeg voor een muis. Houd muggen en andere vliegende insecten buiten. Ongedierte worden aangetrokken door voedsel. Om deze reden moet je je voedselvoorraad zorgvuldig afsluiten en voedselresten direct opruimen. Beestjes zoeken graag beschutte, warme of vochtige plaatsen om te nestelen. Zorg voor een goede ventilatie en vermijd onoverzichtelijke hoekjes om vocht te vermijden. 

Maatregelen voor insecten

Als het kwaad dan toch geschied is, is het tijd om maatregelen te nemen tegen enig ongedierte in je huis of tuin. Veel insecten kunnen gemakkelijk worden aangetrokken. Zilvervisjes en kakkerlakken komen bijvoorbeeld op vocht af. Daarom kan dit een val veroorzaken. De meeste insecten kunnen worden gedood met zoetigheid. Dit is vooral het geval voor mieren, wespen, vliegen en fruitvliegjes. Zet een paar potjes met de zoetigheid op verschillende plekken in je huis, waar het insect daarna in gevangen zal worden. 

Muizen

Muizen zijn weer van een ander kaliber. Je kunt kiezen voor dodelijke muizenvallen of vallen die de knaagdieren in leven houden als je veel muizen hebt. Om andere dieren te beschermen, plaats deze alleen binnenshuis of in de schuur. Zorg ervoor dat er geen voedsel voor muizen in de vallen zit, ongeacht welke val je ook gebruikt. Ze zijn dol op havermout, chocolade hazelnootpasta en pindakaas als lokaas. Smeerbaar lokaas voorkomt dat de muis er snel met het lokaal vandoor gaat voordat de val in werking gezet kan worden. 

Vlooien

Als je een huisdier hebt, kunnen deze vlooien met zich meebrengen. Als eerste kun je ervoor zorgen dat je je huis goed stofzuigt. Het gaat vooral om vloerbedekking en stoffen meubilair. De larven zitten meestal in kieren, naden, onder de kast en langs plinten. Vervang de stofzuigerzak na het stofzuigen om meer vlooien te voorkomen. Gebruik ook regelmatig vlooiendruppels om je huisdier te beschermen tegen vlooien. Ze hebben hier goede producten in de dierenwinkel of bij een dierenarts. 

Kakkerlakken

Ook kakkerlakken komen af op een vochtige omgeving. Maak een kakkerlakkenval met water en olie. Voeg een beetje olie toe aan een bakje met water. Het moet op een plek worden geplaatst waar veel kakkerlakken zijn. De kakkerlakken worden aangetrokken door het water, waardoor ze in het bakje kruipen. De olie verstopt de luchtwegen, waardoor de kakkerlakken verdrinken. Wil jij ook zo graag van dat ongedierte afkomen? Volg dan onze tips!