Heb je een huurwoning en denk je erover na om je sloten te vervangen? Hier kan je natuurlijk verschillende redenen voor hebben. Misschien voel je je niet helemaal veilig thuis, of is er onlangs ingebroken in je woning. Dat zijn goede momenten om te kiezen voor sterkere sloten. Een slotenmaker van www.slotenprobleemkwijt.nl kan je hierin ondersteunen. Die weet precies welke sloten het beste zijn voor jouw situatie en zet ze ook voor je vast. Zo hoef jij je nergens zorgen over te maken. Maar mag je zomaar als huurder de sloten van je huurwoning vervangen? Lees er hier meer over.

Toestemming van de verhuurder

Wanneer je als huurder je sloten wilt vervangen, is het verstandig om eerst even met je verhuurder te overleggen. Sommige verhuurders willen namelijk ook een sleutel van de nieuwe sloten hebben. Maak hier dus goede afspraken over om problemen te voorkomen. Als je dit niet doet, kun je namelijk in een juridisch conflict met je verhuurder belanden. Dit wil je zien te voorkomen.

Kosten en waardeverhoging

Nieuwe sloten kunnen je huis veiliger maken en daarmee eigenlijk de waarde ervan verhogen. Maar let op: de kosten voor nieuwe sloten moeten wel redelijk zijn en niet te gek hoog. Soms wil je verhuurder meebetalen aan zulke verbeteringen, dus is het altijd een goed idee om daarover te praten voordat je iets doet. Check ook eerst bij je verhuurder of die misschien wat van de kosten op zich neemt. Bespreek samen welke sloten niet alleen veiliger zijn, maar ook de waarde van je huis kunnen verhogen. Je kunt ook praten over andere manieren om het hele gebouw of complex veiliger te maken. Denk aan een nieuw systeem voor toegangscontrole of het plaatsen van camera’s. Zo maak je de kans op inbraken een stuk kleiner. Natuurlijk is dit bij een huurhuis in een rijtje wat lastiger te regelen.

Juridische aspecten

Je mag als huurder simpel gezegd niks aan je huurhuis veranderen zonder dat je verhuurder daar toestemmeing vor heeft gegeven. Toch is er een uitzondering voor kleine klusjes die je makkelijk ongedaan kunt maken zonder veel kosten op het moment dat je je woning weer verlaat. De vraag is: wat zijn “veel kosten”? Er is een lijstje met kleine reparaties die je als huurder zelf mag doen zonder dat het veel moet kosten. Sloten vervangen van deuren en ramen staat daar ook bij. Dat betekent eigenlijk dat de wet ervan uitgaat dat sloten vervangen niet zo duur is. Dus, je mag als huurder in principe zelf je sloten vervangen, zolang het maar niet duurder uitpakt dan een normaal slot vervangen normaal zou kosten.

Sloten maken na inbraak

Is er bij jou ingebroken? Dan moet je waarschijnlijk je sloten vervangen. Een inbreker kan je slot flink hebben beschadigd om binnen te komen, waardoor het niet meer goed werkt. Bel de spoedservice van een slotenmaker dichtbij om snel je sloten te vervangen. Veel slotenmakers hebben een 24/7 spoedservice, dus je kunt altijd bellen, zelfs als je jezelf per ongeluk hebt buitengesloten. Bel wel eerst de politie na een inbraak. Stel ook de verhuurd op de hoogte voordat je de beschadigde sloten gaat vervangen. Dat is wel zo netjes.