Kippen en konijnen worden steeds populairder als huisdier. Het is ook een hele leuke manier om wat gezelligheid in huis te halen, waar je vaak niet meteen gigantische stukken grond voor nodig hebt. Zeker in de stad kan het een uitkomst zijn en krijg je er voor de kosten en de moeite, veel voor terug. Toch is het verstandig om altijd goed na te denken voor je een keuze maakt om dieren te houden, zeker in de stad. Je hebt te maken met wetgeving, ruimte, en je omgeving. We adviseren je dan ook om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk een haan aanschaft voor in je kippenhok. In dit artikel delen we een paar belangrijke zaken om op te letten wanneer je voor kippen of konijnen in een stedelijke omgeving kiest. 

Wetten en voorschriften

Veel steden hebben beperkingen of voorschriften wat betreft de hoeveelheid dieren die er binnen de stadsgrenzen gehouden mogen worden. Zorg ervoor dat je de lokale wetgeving onderzoekt voordat je beslist of het haalbaar is om thuis kippen of konijnen te houden. Het zou jammer zijn als je een deel van je kippen of konijnen in combinatie met een fikse boete weer zou moeten afstaan. Onnodig als je je huiswerk goed doet! 

Benodigde ruimte 

Ook kleine rassen van beide dieren hebben voldoende ruimte nodig waar zij zich vrij kunnen bewegen zonder zich gestrest te voelen door bijvoorbeeld te veel andere hokken of kooien. Bereken de juiste hoeveelheid vierkante meters per dier op basis van de soort(en) die je van plan bent aan te schaffen, zodat ook je nieuwe dieren van hun thuis kunnen genieten. Zo wordt er aangeraden om per kip ongeveer 1,5 vierkante meter te rekenen, per konijn wordt zo’n 3 vierkante meter aangeraden. Goed om te onthouden als je je nieuwe konijnenren uitzoekt. 

Speciale behoeften

Voor elke soort gelden richtlijnen voor routine verzorging; zorg er daarom vanaf dag één voor dat alle noodzakelijke elementen zoals temperatuurregeling, voeding of speelgoed goed beschikbaar zijn. Dit is voor jezelf en voor de dieren een mooie basis voor een warm welkom. Het gevolg van een gebrekkige inrichting voor je dieren kan leiden tot ongelukkige en ongezonde dieren.
 

Kortom, als je alle zaken goed op orde hebt, is het ook gewoon heel erg leuk om dieren te hebben. Door goed voor ze te zorgen, geef je ook meteen een goed voorbeeld aan je kinderen of neefjes en nichtjes. Het kan voor ontzettend veel plezier zorgen om ‘s ochtends verse eieren te mogen rapen, de dieren te voeden, en in het geval van konijnen ook lekker mee te knuffelen. Het houden van kippen of konijnen in de stad is een leuke vorm van het stimuleren van het buitenleven, voor jezelf, en eventueel voor kinderen.