Auteur Hans Christian Anderson zei ooit: “Alleen leven is niet genoeg… Men moet zonneschijn, vrijheid en een kleine bloem hebben.” Er zijn dan ook veel redenen om bloemen in huis te plaatsen. Hieronder noemen we een paar! 

 

Bloemen stimuleren je humeur 

Een studie merkt op dat vrouwen die bloemen ontvingen in overweldigende mate meldden dat ze hun humeur verbeterden. Onderzoekers geloven dat dit komt omdat “bloemen de mogelijkheid bieden voor contact met de natuur, een gevestigde gezondheidsbevorderende blootstelling aan het milieu.” Een leuk kleinigheidje is dan ook om je geliefde, vriend, kennis of familielid een bos bloemen te geven! 

 

Bloemen verminderen je stress

Een studie citeert een recent onderzoek waaruit bleek dat 68 procent van de mensen wekelijks stress voelt, en nog eens 32 procent voelt zich elke dag gestrest. Vooral vrouwen worden getroffen: een op de vier meldt dat ze zich meerdere keren per dag gestrest voelen. De twee maanden durende studie vroeg 170 vrouwen tussen 18 en 65 jaar om aan het begin en einde van hun 12-daagse deelname vragenlijsten over ervaren stress in te vullen, die 30 uitspraken bevatten zoals “je voelt je mentaal uitgeput”, “je problemen lijken zich op te stapelen”. omhoog”, “je voelt je ontmoedigd” en “je hebt moeite om te ontspannen”, met een vierpuntsschaal die loopt van Meestal tot Bijna nooit. Sommigen kregen na vijf dagen helemaal niets voor hun deelname, anderen werden beloond met een luxe kaars en weer anderen kregen verse snijbloemen. Van de opties bleken de bloemen het meest stressverlichtende effect te hebben. 

 

Bloemen versterken je relaties

Uit onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van bloemen in de buurt van bloemen het mededogen vergroot dat ze voor anderen voelen en dat ze meer bereid zijn om een ​​helpende hand uit te steken naar mensen in nood. Als zodanig hebben ze de neiging om betere relaties met anderen te hebben, waar een droogbloemen boeket dus al voor zorgt! 

 

Sommige bloemen verbeteren je slaap

Lavendel wordt al lang beschouwd als een geweldig, natuurlijk hulpmiddel om te slapen. Om deze theorie te testen, vroegen onderzoekers van Wesleyan University 31 mannen en vrouwen om op bepaalde nachten essentiële lavendelolie te snuiven in een slaaponderzoek, en ontdekten dat ze zich de volgende ochtend beter uitgerust en energieker voelden als ze dat deden. 

 

Bloemen versterken je geheugen

Een van de experimenten in het eerder genoemde onderzoek van Rutgers betrof het analyseren van het effect van bloemen op 55-plussers. Dat de bloemen de stemming van de senioren opriepen, was geen verrassing. Wat onverwacht was, was dat ze een positieve invloed leken te hebben op hun episodisch geheugen. De verklaring hiervoor komt uit een andere studie die theoretiseert dat, binnen de menselijke evolutie, de bloem naar voren is gekomen als een van “een handvol planten die erin slagen chemicaliën te produceren met de precieze moleculaire sleutel. Een milieubenadering van positieve emotie: bloemen die nodig zijn om de mechanisme in ons brein dat plezier, geheugen en misschien zelfs transcendentie regelt.”