In deze tijd is het belangrijk om bewust om te gaan met energie, dus ook met verlichting. Gelukkig kun je met een aantal kleine aanpassingen veel energie besparen. Zo is het onder andere belangrijk om kritisch te kijken naar de indeling van lichtbronnen in huis. Met een paar plafondlampen creëer je al een goede basisverlichting, waardoor je aan een enkele lichtbron genoeg hebt. Met een goede plafondlamp kun je veel energie besparen, want deze zorgt voor de beste verspreiding en verdeling van licht in een ruimte. Ook is het belangrijk dat je deze plafondlamp op een goede plek hangt, zodat je de kamer efficiënt kunt verlichten. Hieronder een aantal ideeën van Lumeco over hoe je verlichting in huis kunt verduurzamen.

Energiezuinige lampen

Je kunt gemakkelijk veel energie besparen door alle lampen te vervangen voor energiezuinige varianten. Lampen kun je eenvoudig energiezuinig maken, door gebruik te maken van LED-lampen. LED-lampen zijn de meest zuinige lichtbronnen die er zijn, dus je kunt deze het beste gebruiken voor de basisverlichting van je huis. Een plafondlamp met een LED-lamp zal je veel energie en geld besparen, ten opzichte van een plafondlamp met een halogeenlamp. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om de lichtbronnen van je huidige lampen te vervangen door LED. Het enige wat belangrijk is, is dat je goed moet kijken naar de fitting van de lamp zodat je de juiste maat aanschaft.

Duurzame (thuis)kantoorverlichting

Voor een thuiskantoor kun je duurzame kantoorverlichting gebruiken om een energiezuinige en productieve werkomgeving te creëren. Vervang die TL-lampen dus met LED-verlichting en slimme sensoren. Op deze manier kun je het energieverbruik in je thuiskantoor tot wel 90% verminderen. Bovendien verbetert biodynamische verlichting (verlichting die het natuurlijke daglicht nabootst), je concentratie en productiviteit. Heb je een eigen kantoor met medewerkers op een andere locatie? In dat geval kun je tegenwoordig ook kiezen voor light as a service. Dat betekent dat je betaalt voor het licht en niet voor de armaturen. Super duurzaam dus!

Slim bedienen

Je kunt de verlichting in huis op een duurzamere manier maken door energiezuinige lichtbronnen te kiezen, zoals LED-verlichting voor je plafondlampen. Daarnaast kun je slimme bedieningsopties gebruiken om nog meer te verduurzamen. Bijvoorbeeld door bewegingssensoren te installeren, waardoor de lampen automatisch aangaan bij binnenkomst en uitgaan wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd. Je kunt ook een app op je smartphone gebruiken om de lampen te bedienen, maar hiervoor moet je wel eerst controleren of de lampen geschikt zijn. Sommige lampen vereisen namelijk een apart kastje om via wifi verbinding te maken met je telefoon. Op deze manier kun je op een slimme manier energie besparen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Natuurlijk daglicht

Om kosten en energie te besparen, is het verstandig om zoveel mogelijk natuurlijk daglicht in huis te gebruiken. Als je niet beschikt over grote ramen, kun je ervoor zorgen dat je werktafel bij het raam staat. Op die manier maak je optimaal gebruik van natuurlijk daglicht en hoef je minder kunstmatige verlichting te gebruiken. Je hebt dan al genoeg aan een kleine bureaulamp. Heb je het budget? Laat dan een dakkapel installeren met elektrische zonwering. Dat is pas echt optimaal. Wil jij jouw woning ook op een duurzame manier verlichten? Er zijn dan meer dan genoeg mogelijkheden. Ga vandaag nog aan de slag!