In mei 2022 heeft het kabinet aangekondigd dat hybride warmtepompen vanaf 2026 de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Er zijn verschillende aanbieders van hybride warmtepompen op de markt en zo zijn er ook veel keuzemogelijkheden. Als je een hybride warmtepomp nu al overweegt, dan is het goed om hier meer over te weten te komen. En daarom zetten we in dit artikel een aantal belangrijke punten op een rij die van pas kunnen komen bij de keuze voor een warmtepomp.

Hybride warmtepomp de minimale standaard

In feite betekent het nieuws van de overheid dat je vanaf 2026 verplicht bent om bij het vervangen van je cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. De hybride warmtepomp wordt de minimale standaard voor het verwarmen van je woning, maar er zijn ook andere alternatieven zoals een all-electric warmtepomp waarmee je volledig gasloos kunt verwarmen of een aansluiting op een warmtenet zoals stadsverwarming of blokverwarming. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het nieuws en veelgestelde vragen en antwoorden. 

Verschillende soorten hybride warmtepompen

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten hybride warmtepompen op de markt zijn. Zo zijn er hybride warmtepompen met alleen een buitenunit, maar ook met zowel een binnenunit als een buitenunit. Daarnaast zit er verschil in de capaciteit van de hybride warmtepompen. Wees jezelf niet alleen bewust van de mogelijkheden die er zijn, maar ook van de manier waarop je in de toekomst 100% gasloos kunt verwarmen. En daar speelt deze capaciteit een grote rol in.

Het belang van de capaciteit van de warmtepomp

Om over te stappen naar volledig elektrisch verwarmen, is het belangrijk dat de warmtepomp voldoende capaciteit heeft. Want hoe groter de energievraag van je woning, hoe groter de capaciteit van de warmtepomp zou moeten zijn. De hybride warmtepompen werken samen met je cv-ketel en de cv-ketel springt bij met verwarmen wanneer dat nodig is. Wanneer je de cv-ketel verwijdert, moet deze het verwarmen van je woning helemaal aan kunnen. Kan je warmtepomp dat qua vermogen niet, dan zouden er uitbreidingsmogelijkheden moeten zijn. 

De All-Electric Ready hybride warmtepomp

Er is een variant op de hybride warmtepomp, de zogeheten All-Electric Ready warmtepomp die het overwegen waard is. Dit is een hybride warmtepomp waarmee je, wanneer je dat wenst, in de toekomst heel eenvoudig de stap naar volledig elektrisch verwarmen kunt maken. Je hoeft daarbij je warmtepomp alleen maar uit te breiden met een boiler en dus niet volledig te vervangen. Bij de All-Electric Ready warmtepompen wordt er op een slimme manier gekeken naar de warmtepompcapaciteit zodat je optimaal voorbereid bent op een gasloze toekomst.

Bespaar het meeste met een All-Electric warmtepomp

Tot slot is het goed om te weten dat je met All-Electric warmtepomp bespaar je het meeste op je energieverbruik bespaart. Dus als je de kans hebt, is het goed om dit te overwegen. Je bespaart hiermee namelijk direct 100% op je gasverbruik. Maar als je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is of je wilt liever verduurzamen in stappen, dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap.