Kerst mag dan wel de donkerste tijd van het jaar zijn, maar we worden in die periode omringd door licht van kaarsen en kerstverlichting. Op sommige plaatsen kun je je volledig onderdompelen in een verlichte kerststad of -straat. 

 

Veel mensen reizen ervoor af naar het Britse Londen, maar ook in Nederlandse steden doet de kerstverlichting goede zaken. Geen winkelstraat kan zonder. Niet alleen in en rond etalages, maar ook hangend boven de straten tref je de lichtjes. Het geeft een dorp en stad een fijne kerstsfeer.

 

Dat is echter nog een maar een fractie van wat er allemaal aan lichtjes rond kersttijd te bewonderen is. Engelse steden staan natuurlijk bekend om hun kerstsfeer en bonte kerstversieringen, maar in Duitsland kunnen ze er ook wat van. Duitsland is immers de bakermat van de kerstmarkten. 

 

Kerstmarkt is ontmoetingsplek in kerstsfeer voor jong en oud

 

Kerstmarkten hebben een lange traditie en bestaan al sinds de zeventiende eeuw, sommige gaan nog verder terug. Wat eerder een gewone markt was om je wekelijkse boodschappen te doen, verandert vlak voor de kerstperiode in een ontmoetingsplek in kerstsfeer voor jong en oud. Een plek waar je kan eten, drinken, cadeautjes en versieringen kan kopen en die heerlijke kerstsfeer kunt opsnuiven. Mooie kleuren en bijzondere geuren dragen bij aan de beleving. Je zou een kerstmarkt zowel hip als traditioneel kunnen noemen. Een kerstmarkt vinden vooral veel kinderen geweldig, maar vaak blijft dat gevoel ook voor volwassenen bestaan.

 

Het is een magische plek. Soms zo groot dat je het gevoel hebt dat je in een andere stad of wereld terecht bent gekomen. Kleine kraampjes zijn over verschillende straten verdeeld, overal hoor je kerstmuziek en je treft er de leukste cadeautjes voor familie en vrienden. Op een kerstmarkt zijn ook veel kramen waar je verschillende zelfgemaakte spullen tegenkomt zoals kunst, kleding, kinderspeelgoed, sieraden en natuurlijke de mooiste versierselen voor in de kerstboom. 

 

Grootste kerstboom staat in Keulen

 

Keulen blijkt een van de grootste en meest bezochte kerstmarkt van Europa te hebben. Ook zou daar de grootste kerstboom van Europa staan. En dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Er zijn ongeveer negen verschillende markten waarbij de markt rond om de Kölner Dom wel het meest bekend is. Met de kerk op de achtergrond staan er rond de honderdvijftig kraampjes die lokale producten verkopen. In het midden staat een podium waar verschillende bands optreden en door de verlichting heeft deze markt iets bijzonder magisch. Naast de markt bij de Dom vind je op de Heumarkt een ouderwetse kerstmarkt met een schaatsbaan. De Neumarkt verandert elk jaar in een echte Engelen-markt. 

Kerstmarkten in Düsseldorf en Dresden zijn goed bereikbaar

 

Op bereikbare afstand voor Nederlanders zijn ook de kerstmarkten in Düsseldorf populair. En in Dresden tref je de oudste kerstmarkt van Duitsland. Hier werd al een kerstmarkt gehouden halverwege de vijftiende eeuw. Er worden bovendien complete kerstshows georganiseerd. 

 

Bijzondere kerstmarkt is de Christkindlmarkt in Wenen

 

Wie nog verder gaat, kan zich tegoed doen aan de kerstmarkt in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. De Wiener Christkindlmarkt bij het Rathaus blijkt al honderden jaren te bestaan. Dat is niet voor niets. Het is nog altijd een veel bezochte kerstmarkt. In 1772 vond deze markt voor de eerste keer plaats. Sindsdien is deze alleen maar fraaier en groter geworden. Rond het raadhuisplein zijn er kraampjes met heerlijk eten en een kerstpunch te vinden. Er zijn een schaatsbaan en andere activiteiten voor groot en klein. Behalve de Christkindlmarkt zijn er ook nog zes andere kerstmarkten te bewonderen. Wenen heeft daarnaast ook nog prachtige highlights zoals het kasteel Schönbrunn, de oude binnenstad en vergeet de heerlijke traditionele koffiehuizen niet. 

 

Scandinavische kerstmarkt vind je in Kopenhagen

 

Houd je meer van een Scandinavische kerstmarkt dan kun hoef je niet helemaal naar Zweden of Noorwegen (kan natuurlijk wel!), maar kom je ook in Kopenhagen al aan je trekken. Niet zo ruim opgezet als in de eerdergenoemde steden, maar je treft er wel echte rendieren. Alleen daarom zou je er al naartoe moeten gaan. De sfeer is typisch Scandinavisch en er zijn meerdere van dit soorten markten in de stad. 

 

Wandel door de rijkversierde straten in de stad

 

Naast uitbundige kerstmarkten kennen we natuurlijk ook de versieringen van huizen met allerlei lichtjes en kerstvoorstellingen die in het licht worden gezet. Daarom is het altijd de moeite waard om niet alleen een kerstmarkt te bezoeken maar ook even rond te wandelen in de straten rondom de pleinen. Vaak zijn dat historische wijken die er in kersttijd een prachtige sfeer op na houden. Sommige straten maken het wel heel bont. Daar is ieder huis omringd door kerstverlichting en staan de tuinen vol. 

 

Leeuwarder wijk Wielenpôlle brengt waar kerstspektakel

 

Sommige bewoners van steden, wijken en straten doen enorm hun best de mooist verlichte kerststraat van Nederland te creëren. Zo’n voorbeeld tref je in het Friese Leeuwarden. Al jaren dingt de Leeuwarder wijk Wielenpôlle mee naar de titel ‘mooist verlichte kerststraat van Nederland’. Er wordt jaarlijks gebruik gemaakt van kilometers stroomkabels en duizenden lichtjes. De Leeuwarder volkswijk dost zich ieder jaar compleet uit. Huizen zijn versierd met lampjes zoals ijspegelverlichting, gekleurde lampjes en ook voor knipperende twinkleverlichting draaien ze hun hand niet om. Je treft er verlichte kerstmannen, sneeuwpoppen en rijkversierde kerstbomen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de wijk om zich aan dit spektakel te vergapen. Wandelend, fietsend en met de auto. Het is er ieder jaar een drukte van jewelste. 

 

Er lijkt zelfs een heuse route te zijn die je laat kennismaken met de meest fraai versierde huizen. Meestal wordt er een bijdrage gevraagd als je de wijk bezoekt, speciaal voor bewoners die het niet zo breed hebben. 

 

Mensen uit binnen- en buitenland bezoeken de kerstwijk

 

De wijk telt bijna achthonderd inwoners waarvan een groot deel aan het kerstfestijn deelneemt door hun huis van onder tot boven in kerstsfeer te brengen. De blijheid was groot toen op Eerste Kerstdag 2020 de wijk door het televisieprogramma Hart van Nederland werd uitgeroepen tot Mooist Verlichte Kerststraat van Nederland, waardoor de wijk inmiddels in bezit is van de grote gouden Hart van Nederland Kerstbal. Ondanks alle kerstmarkten in binnen- en buitenland is deze kerstmarkt een waar begrip in de regio geworden. En bezoeken inmiddels ook mensen uit de rest van Nederland en zelfs uit het buitenland deze bijzondere kerstwijk.