De winter is bij uitstek een periode voor wie hout een warm hart toedraagt. Een houten kerstboom wordt dan ook door veel van deze liefhebbers omarmd. Als tegelijkertijd ook de openhaard of houtkachel brandt, zorgt dat voor een heerlijk natuurlijke warmte en het is ook nog eens heel gezellig. Stoken met de kerstdagen? Let dan op de volgende zaken.  

 

Niets is fijner dan met de kerstdagen, op een gure koude dag, de houtkachel aan te doen. Wie daar liever geen dennenboom vlakbij plaatst, kiest tegenwoordig voor een kerstboom hout. Het voordeel is dat je geen naalden op de grond treft en dat je een fraaie houten boom hebt staan. Het is een echte eyecatcher en zeer decoratief. 

 

Duurzame houten kerstboom

 

Vergeet ook niet dat zo’n houten kerstboom duurzaam is. Je kunt hem ieder jaar weer gebruiken en ook gedurende het jaar voor andere doeleinden inzetten. Bijvoorbeeld als boompje met paasversieringen of tijdens een verjaardag, volgehangen met cadeautjes. Wie een liefhebber is van hout en geen heil ziet in een plastic kunstboom kan zijn hart ophalen aan zo’n prachtige houten boom in huis. Ofwel eentje die plat is en weinig ruimte inneemt of een ware boom die echt als een boom oogt en zijn takken spreidt. Deze neemt zijn ruimte, maar dan heb je ook echt iets fraais in de woonkamer staan. Ofwel spiraalvormig of een trapsgewijze kruisvorm. Ze zijn ervan klein tot groot. Dus als het echt niet lukt een exemplaar in de huiskamer op de grond te zetten, past er altijd wel een houten boompje op een bureau of sidetable. Samen met een openhaard of houtkachel geeft dit een prachtige kerstsfeer in huis. 

 

Hoe zou het eruit zien als er vlakbij de houten kerstboom een stapel zelf gekloofd hout ligt om de houtkachel mee te stoken? Dan heb je de ware Engelse cottage-stijl, of Zwitserse- of Scandinavische blokhut-stijl te pakken. Dat wil je! In veel interieurs tref je tegenwoordig in de huiskamer een aparte plaats voor houtblokken. Niet alleen functioneel, maar ook heel decoratief. Dat is de sfeer die bij een echte winter en de kerst past. 

 

Hout voor de houtkachel

 

Nu is hout is een kostbaar product. Wie een houtkachel heeft, weet dat hout niet weggegeven wordt. Het is een duurzaam materiaal waar een prijs voor moet worden betaald. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen zelf graag houthakken om hun houtvoorraad groot genoeg te houden in plaats van het hout kant en klaar aan te schaffen. Al was het maar op de aanschafsprijs te bezuinigen en om in de wintermaanden de centrale verwarming zo laag mogelijk te kunnen zetten en dagelijks van de houtkachel gebruik te kunnen maken. 

 

Toegegeven; er is veel te doen om hout stoken. Het zou slecht zijn voor het milieu, maar wie verantwoord schoon stookt in een juiste kachel en met een schoon rookkanaal met een goede trek, hoeft zich geen zorgen te maken. Een cv is immers ook vervuilend want die draait op gas. 

 

Een kolfje naar de hand van houtliefhebbers. Daarvoor is het wel belangrijk om het juiste gereedschap te bezitten. Dat betekent een paar stevige werkhandschoenen, een veiligheidsbril, werkschoenen met stalen neuzen, een hakblok dat stevig staat en niet kan verschuiven en een scherpe bijl. 

 

Houthakken in eigen tuin

 

En daar sta je dan in je eigen tuin, met een berg grof hout dat in hapklare kachelbrokken moet worden gehakt. Wees je bewust van het feit dat je niet zonder meer moet gaan slaan dat het lieve lust is. Let eerst goed op je houding om fysieke ellende te voorkomen. 

 

Ga in een lichte spreidstand staan, en zak iets door je knieën. Nu pak je de bijl met beide handen vast. De ene hand aan het einde van de steel, de andere bij de kop. Om de bijl een beetje te kunnen sturen, is het belangrijk dat de hand bij de kop van de bijl met gemak naar onderen kan zakken, tot bij de andere hand. Het is de reden dat je maar beter handschoenen aan kunt hebben, want dat glijden voel je aan de binnenkant van je hand. Probeer vervolgens met een lenige zwaai in het midden van het houtblok te slaan zodat deze in tweeën splijt. 

 

Hout dat vers is, dus pas gekapt, klooft het makkelijkst. Goed gehakt hout stapel je op in een schuur, in de huiskamer of buiten als het nog enige tijd moet drogen. Dat is met vers hout zeker het geval. Zorg ervoor dat de wind er goed doorheen kan waaien, dat bevordert het drogen ervan. Hout dat je in de kachel stookt mag eigenlijk niet meer dan twintig procent vocht bevatten. Als dat het geval is, stookt het goed en vat dat snel vlam. Natuurlijk stook je altijd onbehandeld en ongeverfd hout. 

 

De kachel stoken: twee methodes

 

Stoken doe je door aanmaakhoutjes te stapelen en deze met een aanmaakblokje aan te steken. Pas als die houtjes goed branden en de pijp warm is, kunnen er grotere stukken hout aan toegevoegd worden. Zorg er altijd voor dat de luchttoevoer naar de kachel helemaal open staat. Om vuur te maken is er immers voldoende zuurstof nodig. 

 

Er is ook de Zwitserse methode om een kachel aan te maken. In dit geval worden er twee of drie grotere houtblokken onderin de kachel gelegd. Liefst met de kloofkanten naar boven. De aanmaakhoutjes worden hier kruislings bovenop gelegd. Tussen de aanmaakhoutjes worden aanmaakblokjes gelegd. Na het aansteken van de aanmaakhoutjes is het belangrijk met meer hout bij te leggen te wachten totdat de blokken goed vlam hebben gevat. Dit gebeurt dus precies omgekeerd aan de traditionele methode. De Zwitserse methode zou in het begin minder rookontwikkeling geven, bij het aanmaken van de kachel. 
In alle gevallen is het belangrijk goed en verantwoord te stoken, en er vooral ook van te genieten. Met een brandende houtkachel en een houten kerstboom in de buurt heb je dan de beste sfeer voor de donkerste dagen van het jaar te pakken.