Is de luchtvochtigheid bij jou thuis te hoog of te laag? Dan heb je te maken met een onderliggend vochtprobleem. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken op de muren, schimmelvorming in de badkamer of een benauwd gevoel in huis. In deze blog bespreken we de oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid en bieden we praktische oplossingen om dit probleem aan te pakken. 

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid verwijst naar de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. Deze wordt meestal uitgedrukt in procenten als relatieve luchtvochtigheid. Relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat in verhouding tot de maximale hoeveelheid die de lucht bij een bepaalde temperatuur kan vasthouden. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% wordt als ideaal beschouwd voor binnenruimtes.

 

Waarom is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te reguleren? Een juiste luchtvochtigheid draagt bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat. Te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming en huisstofmijt, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bovendien kan het vocht schade veroorzaken aan je woning en meubilair.

Oorzaken van hoge luchtvochtigheid in huis

Bouwmaterialen en isolatie

Bepaalde bouwmaterialen en isolatiemethoden kunnen bijdragen aan een hoge luchtvochtigheid. Materialen zoals beton en gipsplaat kunnen vocht opnemen en vasthouden, vooral als er sprake is van onvoldoende ventilatie. Goede isolatie is essentieel, maar als het niet gepaard gaat met adequate ventilatie, kan het vocht in huis opgesloten raken.

Slechte ventilatie

Ventilatie speelt een grote rol in het reguleren van de luchtvochtigheid. In veel woningen is de ventilatie onvoldoende, vooral in ruimtes zoals de badkamer en keuken waar veel vocht geproduceerd wordt. Zonder goede ventilatie blijft het vocht in de lucht hangen, wat leidt tot een verhoogde luchtvochtigheid.

Dagelijkse activiteiten

Dagelijkse huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen en wassen dragen bij aan de luchtvochtigheid in huis. Bij deze activiteiten komt er waterdamp vrij, die in de lucht blijft hangen als er niet voldoende geventileerd wordt.

Vocht uit de kruipruimte of kelder

Vocht kan ook vanuit de kruipruimte of kelder je huis binnendringen. Vooral in oudere woningen kan vocht opstijgen door de vloer en zo de luchtvochtigheid in huis verhogen. Een effectieve oplossing hiervoor is kelderafdichting, waarbij de muren en vloeren van de kelder waterdicht gemaakt worden om vochtproblemen te voorkomen.

Gevolgen van te hoge luchtvochtigheid

Gezondheidsproblemen

Een te hoge luchtvochtigheid kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Vocht en schimmel in huis kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën en zelfs astma. Schimmelsporen in de lucht zijn schadelijk en kunnen bij inademing irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

Schade aan de woning

Vochtplekken, schimmelgroei en rotte plekken kunnen ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid. Dit kan niet alleen leiden tot lelijke plekken op muren en plafonds, maar ook tot structurele schade aan je woning. Meubels, boeken en kleding kunnen aangetast worden door vocht en schimmel, wat leidt tot onherstelbare schade.

Comfort en levenskwaliteit

Een te hoge luchtvochtigheid beïnvloedt ook je comfort en levenskwaliteit. Vochtige lucht voelt benauwd aan, wat het wooncomfort vermindert. Daarnaast kan een constant klamme omgeving een onaangename geur veroorzaken en je woning minder prettig maken om in te verblijven.

Oplossingen voor een hoge luchtvochtigheid

Verbeteren van ventilatie

Goede ventilatie is essentieel om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Zorg ervoor dat je regelmatig ventileert, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Het installeren van ventilatieroosters en mechanische ventilatiesystemen kan hierbij helpen.

Gebruik van luchtontvochtigers

Luchtontvochtigers zijn effectieve apparaten om de luchtvochtigheid te verlagen. Ze trekken vocht uit de lucht en verzamelen dit in een reservoir. Kies een luchtontvochtiger die past bij de grootte van de ruimte die je wilt behandelen.

Isolatie en bouwkundige aanpassingen

Mogelijkheden voor betere isolatie en bouwkundige oplossingen om vochtproblemen te voorkomen, zoals het vervangen van vochtige materialen en het aanbrengen van vochtwerende lagen op muren en vloeren.

Kelderafdichting

Een effectieve oplossing voor vochtproblemen vanuit de kruipruimte of kelder is kelderafdichting. Hierbij worden de muren en vloeren van de kelder waterdicht gemaakt, wat voorkomt dat vocht naar boven opstijgt en de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Koop de benodigdheden zelf bij een specialist in kelderafdichting of schakel een bedrijf in!