Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een huurwoning kiezen. Misschien is het financieel niet mogelijk om een huis te kopen. Maar het kan ook zijn dat je graag flexibel wilt wonen. Van een huurhuis kun je de huur opzeggen en vertrekken. Geen rompslomp met verkoop. Maar ook van een huurwoning wil je natuurlijk je eigen plek maken. In overleg met de verhuurder mag je meestal wel aanpassingen doen aan de woning. Dat geldt ook voor het leggen van een vloer en het voor het neerleggen van vloerkleden.

Schilderen in een huurwoning

Naast een mooi vloerkleed van Floorpassion wil je de kamers in je huurwoning wellicht nog verder aanpassen aan je eigen smaak. Je mag de wanden en raamkozijnen schilderen. Let wel op: als de woning kunststof kozijnen heeft dan is het niet de bedoeling dat die worden geschilderd. Met houten kozijnen is dat natuurlijk wel een optie. Het is aan te raden om de muren niet in een al te opvallende kleur te schilderen. De verhuurder kan namelijk van je verlangen dat je de woning in de originele staat terugbrengt als je vertrekt. Als je de muren knalrood of paars verft moet daar dan weer wit overheen. En dat kan een hele klus zijn.

De keuken of badkamer aanpassen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in je huurwoning een keuken of badkamer te laten plaatsen. Ook dit doe je altijd in overleg met de verhuurder. Als je huis een standaard keuken heeft en jij wilt een luxe keuken met inbouwapparaten dan kan dit in overleg meestal wel worden geregeld. Uiteraard zijn de kosten voor rekening van de verhuurder. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je de keuken natuurlijk niet mee kunt nemen als je vertrekt. Dit soort investeringen zijn dan ook alleen het overwegen waard als je van plan bent om minstens een jaar of tien in de woning te blijven wonen. Datzelfde geldt voor het laten installeren van een luxe badkamer.

De verhuurder heeft het laatste woord

De aanpassingen die jij aan een huurwoning doet, daar zal je zelf ongetwijfeld erg enthousiast over zijn. Maar houd er altijd rekening mee dat je niet de eigenaar bent van de woning. Als je de huur opzegt volgt er een inspectie door of namens de verhuurder. Als die aangeeft dat bepaalde aanpassingen moeten worden hersteld dan zit er niets anders op dan daar gevolg aan te geven. Als je het niet doet zal de verhuurder de aanpassingen op jouw kosten laten herstellen. De kosten worden dan afgetrokken van de borg. Wil je aanpassingen doen aan een huurhuis, dan is het dus verstandig om dit met de verhuurder te bespreken. Je staat het sterkst als je een door de verhuurder ondertekende verklaring hebt dat hij instemt met de aanpassingen. Als de verhuurder toestemming heeft gegeven dan is herstellen van de aanpassingen voor rekening van de huurder uiteraard niet aan de orde.