Ben jij thuis toe aan iets nieuws voor op de muur, dan zijn de mogelijkheden natuurlijk enorm. Zo zien we dat de meesten vaak kiezen voor alleen een ander kleurtje, terwijl ook behang de laatste jaren weer helemaal terug is weggeweest. Waar behang tot voor kort een vaak wat stoffig imago had, is dit tegenwoordig absoluut niet meer het geval. Sterker nog, behang is populairder dan ooit. Toch is het wel belangrijk te weten dat er daarnaast nog allerlei andere opties zijn en je ook kunt kiezen voor sierpleister op de muren. Het voordeel aan sier- of dunpleister op de muren is dat je er alle kanten mee op kunt. Stel dat je na een jaar besluit dat je de kleur niet meer zo mooi vindt, dan kun je hier gemakkelijk met een roller overheen. Om ervoor te zorgen dat je de juiste sierpleister op de muur kiest, zijn er een aantal zaken van belang. Welke dat zijn, vertellen we je nu.

Waarom de juiste sierpleister

De juiste sierpleister kan je interieur compleet veranderen en dus een hele andere look en feel geven. Het geeft je muren een geheel nieuwe look en zorgt voor een andere, vaak betere uitstraling. Daarnaast kan sierpleister ook functionele voordelen bieden, zoals het verbergen van kleine oneffenheden of het verbeteren van de akoestiek in een ruimte. Niet voor niets zien we daarom dus ook steeds vaker dat er wordt gekozen voor ruwe muren en deze vervolgens middels een laagje pleister worden gladgestreken. Ook nieuwbouw stucen is hier een goed voorbeeld van. Het voordeel hiervan, is dat de muren van de woning behangklaar worden opgeleverd en je dus direct aan de slag kunt met het aanbrengen van een laag verf of behang.

Structuur

Een van de belangrijkste dingen bij het kiezen van sierpleister, is de textuur. Er zijn verschillende opties beschikbaar, variƫrend van grof tot fijn. De textuur van de sierpleister bepaalt de uitstraling van je muren. Als je een strak en modern interieur hebt, past een fijne textuur vaak goed bij deze stijl. Voor een meer landelijke sfeer kan een grovere textuur juist weer mooi zijn. Wel is het goed te weten dat sierpleister niet in alle gevallen tot de mogelijkheden behoort en wanneer je een te beschadigde muur hebt, eerst renovlies behang moet worden geplakt om naast de oneffenheden te verwijderen, ook de muur extra stevigheid te geven.

Kleur

De structuur is een, maar wat dacht je van de kleur? Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat de kleur alles bepalend is in hoe je huis er uiteindelijk uitziet. Heb je een wat kleinere ruimte, dan is het advies om met lichte kleuren aan de slag te gaan. Kies je dan namelijk voor donker, dan oogt dezelfde ruimte al vaak snel optisch een stuk kleiner. Het voordeel aan sierpleister is wel dat je op den duur ook kunt kiezen voor een andere kleur. De huidige laag schuur je dan even op, zodat een nieuwe laag verf goed hecht.