Wil je de kamer een mooie uitstraling geven, en tegelijkertijd de akoestiek verbeteren? Wil je de muur met een extra laag bedekken en beschermen, maar ook de galmende geluiden in huis verminderen? Het is allemaal mogelijk met een akupanel. Hier wordt uitgelegd wat een akupanel is, wat de mogelijkheden zijn en hoe je ze kunt monteren. 

Het verschil tussen akupanelen en lambrisering 

Akupanelen zijn wandpanelen, speciaal ontworpen om geluid te absorberen. Doordat echo’s en geluidsreflecties worden verminderd, verbetert de geluidskwaliteit van een kamer en wordt het rustiger en comfortabeler in huis. Daarnaast zijn akopanelen mooi, en geven ze de kamer een mooie uitstraling. Lambrisering is een goede manier om de muur een mooi en verzorgd uiterlijk te geven, en tegelijkertijd een bescherming te bieden tegen stoten of krassen. Daarbij gaat het in principe om het onderste deel van de muur. Akupanelen hebben meer voordeel in de zin dat ze de hele muur bedekken, en daardoor het geluid beter absorberen. Waar lambrisering goed is om het geluid enigszins op te nemen zuigen akupanelen het geluid als het ware op, en verminderen ze het galmen van het geluid. De keuze tussen lambrisering en akupanelen is dus puur afhankelijk van wat je wilt bereiken, en wat je mooier vindt staan. Zowel lambrisering als akupanelen zijn geschikt voor verschillende kamers, zoals slaapkamers, woonkamers of studio’s maar ook kantoren en showrooms. 

De voordelen van akupanelen

Akupanelen zijn duurzaam ontworpen. De MDF platen zijn van natuurlijk houtfineer, en het akoestische vilt aan de achterzijde is gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Dit is niet alleen milieubewust, het is is ook sterk. Bovendien is de installatie van de wandpanelen eenvoudig. De wandpanelen zijn dan ook makkelijk naar een andere plek te verplaatsen, zodat ze bij een verhuizing eventueel mee zouden kunnen. Door de ruime keuzemogelijkheden is er altijd wel een akupanel te vinden die past bij jouw wooninrichting. Voor een houtlook kun je kiezen uit verschillende kleuren eikenhout, maar ook een stenen uiterlijk is verkrijgbaar in lichte en donkere kleuren. Voor een wat strakkere uitstraling zijn bijvoorbeeld zwarte wandpanelen een goede optie. 

Zelf akupanelen monteren

Akupanelen monteren is niet moeilijk, mits je de goede voorbereidingen treft. Zo is het belangrijk dat de muur waarop de panelen bevestigd worden zo glad mogelijk is. Zorg ervoor dat de wand geëgaliseerd is, en verwijder eventueel uithangende pluggen of spijkers. Zorg er ook voor dat de muur stof- en vetvrij is. Als de ondergrond absoluut glad is, is het mogelijk om de panelen eenvoudigweg rechtstreeks aan de muur te kitten. Dit kan met high tack kit, wat een hoge kleefkracht heeft. Je kunt ook kiezen voor een frame, oftewel een soort omlijsting, waarop de panelen bevestigd worden. Een frame wordt door middel van schroeven en pluggen in de muur of aan het plafond gemaakt. Hoe dikker de latten zijn die gebruikt worden voor het frame, hoe verder de panelen naar voren komen in de afwerking.