Een matras schoonmaken is essentieel voor een goede nachtrust. Helaas ontbreekt het velen aan de kennis om hun matras goed schoon te maken. In deze blogpost vindt u een handleiding om eerst het type matras te bepalen, daarna de schoonmaak te doen en natuurlijk ook hoe uw matras schoon te houden. 

Het type matras bepalen

Een goed matras kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en een slechte nachtrust. Er zijn veel verschillende soorten matrassen op de markt. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende matrassen en hun eigenschappen.

 

  • Koudschuim matras: Deze matrassen zijn gemaakt van koudschuim, wat een hoge veerkracht heeft. Ze zijn duurzaam en bieden langdurige ondersteuning aan de nek en rug. Ze zijn anti-allergeen en ademend, waardoor ze koel aanvoelen om op te slapen. 

 

  • Latex matras: Latex matrassen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en zijn duurzaam. Ze voelen aan als schuimmatrassen, maar reguleren warmte beter en zijn stiller. 

 

  • Pocketvering matras: Pocketvering matrassen zijn het beste voor rug- en buikslapers. Ze bieden een hardere ondersteuning en ventileren goed, wat goed is voor nachtzweten. Ze passen zich snel aan je nieuwe slaaphouding aan en zijn daarom goed voor onrustige slapers.

 

 

  • Traagschuim matras: Traagschuim matrassen ‘onthouden’ jouw lichaamsvorm, waardoor ze favoriet zijn voor mensen met chronische pijnklachten. Daarnaast maakt zo’n matras weinig geluid. 

 

 

Voorbereiding van de reiniging

Voordat u begint met schoonmaken, is het belangrijk om alle benodigdheden te verzamelen. Denk aan een stofzuiger, een mild reinigingsmiddel, zuiveringszout en een waterdichte hoes of matrasbeschermer. Haal al het beddengoed van het matras af en zorg dat alle bacteriën en huisstofmijn van het matras af komen met de stofzuiger. Besteed speciale aandacht aan spleten waar zich vuil kan ophopen.

 

Vervolgens kunt u vlekken en geurtjes op het matrasoppervlak behandelen. Gebruik een speciaal voor matrassen ontwikkeld enzymatisch reinigingsmiddel als er vlekken op de stof zichtbaar zijn. Als u een geur uit uw matras ontdekt, gebruik dan een spuitfles gevuld met water gemengd met zuiveringszout voordat u doorgaat met het reinigen van het matrasoppervlak zelf.

 

Het matrasoppervlak reinigen

Het reinigen van het matrasoppervlak is essentieel voor een goede nachtrust. Volgens de matras experts van Perfecthomeshop, gebruik je het beste een mengsel van een mild reinigingsmiddel en warm water in een spuitfles. Dat is de beste manier om uw matras van stof en deeltjes te ontdoen zonder het te beschadigen. Meng om te beginnen een eetlepel vloeibare afwasmiddel met twee kopjes warm water in een spuitfles. Schud het mengsel tot het gemengd is en gebruik het om uw matras aan beide zijden licht te besproeien. Laat de oplossing vijf minuten inwerken en schrob dan voorzichtig met een zachte borstel of doek. Dit helpt om hardnekkige vlekken die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt, los te maken.

 

Zodra u klaar bent met schrobben, spoelt u alle zeepresten weg met koud water en een schone doek of spons. Zorg ervoor dat u geen zeepresten achterlaat, want dit kan de stof beschadigen en huidirritatie veroorzaken als u er later op slaapt. Dep na het spoelen uw matras droog met handdoeken of een oud t-shirt en laat het volledig aan de lucht drogen voordat u uw bed weer opmaakt – indien mogelijk bij voorkeur ’s nachts.

 

Om uw matras fris te laten ruiken, strooit u na het schoonmaken zuiveringszout over beide zijden en laat u het 15 minuten zitten voordat u alle sporen van het poeder wegzuigt. U kunt ook lavendelolie gebruiken voor een aangename geur. Doe gewoon 10 druppels op wattenbolletjes aan de randen van uw bed en zuig ze weg zodra ze de tijd hebben gehad om geuren in de lucht te absorberen.

9999999

Uw matras schoonhouden

Regelmatig stofzuigen van uw matras kan helpen om vuil, stofmijt, afgestorven huidcellen en ander vuil, dat zich dreigt op te hopen, te verwijderen. Ook helpt u met het stofzuigen van het matras om allergenen in de lucht te voorkomen. Gebruik uw stofzuiger om voorzichtig alle deeltjes weg te zuigen die zich in de stof van de matras zelf hebben vastgezet. Gebruik zachte bewegingen om het materiaal niet te beschadigen.

 

Het beschermen van uw matras met een waterdichte hoes of kussen dient als een effectieve bescherming tegen morsen en houdt tegelijkertijd vocht buiten dat mogelijk tot schimmelgroei kan leiden. Deze beschermingslaag helpt dus de levensduur van uw matras te verlengen.

Veelgestelde vragen

Is het goed om uw matras te wassen?

Gebruik een zeer mild wasmiddel en warm/koud water om uw matras schoon te maken. Gebruik ook een schone, vochtige doek en zorg ervoor dat u uw matras niet te nat maakt. Laat uw matras goed luchten om er zeker van te zijn dat het goed droog is voordat u het beddengoed er weer op legt.

 

Kan ik een matras ontsmetten?

U kunt uw matras ontsmetten en desinfecteren met natuurlijke, huishoudelijke schoonmaakmiddelen die bedoeld is om zweetvlekken te verhelpen. U kunt het beste sprays en oplossingen met bleekmiddel vermijden, omdat dit de matrasvezels kan beschadigen. U kunt ook een enzymreiniger gebruiken.

 

Hoe ontsmetten hotels matrassen?

Hotelpersoneel verschoont gewoonlijk alleen de lakens en ontsmet de matrassen zelf niet. Wel draait men in hotels de matrassen elke maand om, om te voorkomen dat één kant al het vuil krijgt.

 

Wat doodt ziektekiemen op matrassen?

Azijn en zelfs wodka zijn gewone huishoudelijke producten die goed zijn om te reinigen. Professionele matrasreinigers gebruiken UV-licht om matrassen te reinigen en ziektekiemen te doden.

 

Hoe vaak moet ik mijn matras reinigen?

Wij adviseren om uw matras ongeveer om de 6 maanden te reinigen. Natuurlijk, als u iets op uw matras morst, moet u het onmiddellijk schoonmaken voordat de vlek zich zin het matras nestelt. 

 

Conclusie

Een goede reiniging van uw matras kan u helpen om de rustgevende nachten te krijgen die u nodig hebt en verdient. Om uw matras in optimale conditie te houden, is het belangrijk het materiaal te identificeren en regelmatig te reinigen. Regelmatig schoonmaken verlengt ook de levensduur, zodat u het niet zo vaak hoeft te vervangen en u zich geen zorgen hoeft te maken dat u op iets onreins slaapt. Matrasreiniging hoeft niet ingewikkeld te zijn; denk eraan het soort materiaal van uw matras te identificeren voordat u met het schoonmaken begint.

 

Leer hoe u uw matras goed schoonmaakt en de kwaliteit van uw slaap verbetert met Slaapwijsheid.nl – een uitgebreide bron voor alles wat met matrashygiëne en -verzorging te maken heeft!