Niets is er vervelender dan last hebben van ongedierte op bepaalde plekken in of rond je woning. Mocht dit zo zijn en heb je in je woning last van insecten als boktorren, vlindervisjes of mieren, dan is het zaak om over te gaan tot ongedierte bestrijden. Maar waarom is ongediertebestrijding zo belangrijk? En hoe kun je dit slim doen? Of is het verstandiger om de bestrijding van ongedierte uit te besteden aan een professioneel bestrijdingsbedrijf?

Het belang van effectieve ongediertebestrijding
wanneer je thuis problemen hebt met ongedierte, is het belangrijk om de oorzaak van het fenomeen te achterhalen. Zo kunnen vlindervisjes en kleine torretjes duiden op schimmel of een probleem met optrekkend of doorslaand vocht. Als hier niets aan wordt gedaan, kan dit schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en daarmee voor de gezondheid van jezelf en/of medebewoners. Ongedierte bestrijding is zeker ook belangrijk als je last hebt van houtwormen of boktorren. Deze diertjes tasten namelijk kozijnen en houten constructies aan, veroorzaken houtrot en kunnen in extreme gevallen een gevaar zijn voor de stabiliteit van houten constructies van daken en kozijnen. Reden genoeg dus om in te grijpen bij overlast van ongedierte!

Zelf ongedierte bestrijden: enkele tips en adviezen
Het bestrijden van klein of onschuldig ongedierte zoals mieren, vliegen of naaktslakken is vaak geen probleem en kun je zelf oppakken. Voor het aanpakken van mieren in huis kun je gebruikmaken van mierenvallen. Pas hiermee wel op als je kleine kinderen hebt, omdat er in de mierenvallen giftige stoffen zitten. Heb je last van grotere mieren in huis, zoals bosmieren en faraomieren, dan kun je beter een professionele dierenverdelger inschakelen. Let op dat de manier van bestrijden van ongedierte afhankelijk is van het soort diertjes en insecten waar je last van hebt. Zo kun je bepaald ongedierte, zoals fruitvliegjes of grotere vliegen, aanpakken door lavendeltakjes in huis te halen. Steekvliegen op de slaapkamer houd je effectief op afstand met horren of een vliegnet boven het bed. En zo is er voor elk ongedierteprobleem veelal wel een huis-, tuin- en keukenoplossing beschikbaar.

Wanneer echt een professioneel bedrijf inschakelen?
Bij bepaalde soorten overlast van ongedierte dient een professioneel bedrijf ingeschakeld te worden. Bekende voorbeelden zijn ratten, houtwormen, boktorren, wespen, muizen en soortgelijk ongedierte. Dit soort ongedierteplagen moeten echt bij de wortel aangepakt worden. Daarom is heet aan te raden om in de genoemde gevallen een ervaren ongediertebestrijder te contacteren.