Hygiëne is altijd al belangrijk geweest maar nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor hygiëne als sinds de COVID-19 uitbraak. Desinfecterende handgel heeft een prominente rol ingenomen in de winkelstraten, publieke ruimtes en bij mensen thuis. Thuis heeft iedereen zijn eigen voorstelling bij hygiëne maar sinds Corona is de norm flink omhoog gegaan. Hoe kan jij voor jezelf het beste omgaan met hygiëne? Je leest het hieronder.

Hygiëne bij jou thuis

Er zijn veel manieren om in je eigen huis extra hygiënemaatregelen te nemen. Uit verschillende onderzoeken komen de volgende praktische tips:

Handen wassen

Bacteriën zitten meestal aan onze handen daarom is handen wassen de belangrijkste hygiënische maatregel.

 

Niet aan je gezicht zitten

Wanneer we aan ons gezicht zitten gaan de bacteriën van je handen je lichaam in en kun je er ziek van worden. Veel mensen friemelen aan hun gezicht of doen aan nagelbijten zonder hier bewust van te zijn. Probeer hier rekening mee te houden als hygiënemaatregel.

Maak regelmatig schoon

Regelmatig stofzuigen en een doekje met sop door het huis halen is de basis van een schoon huis.

Vaak en voldoende luchten

Vochtige plekken zoals de badkamer en wc zijn gevoelig voor schimmels. Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed door te luchten.

 

Hydrateer de huid

Bacteriën kunnen makkelijker door de huid dringen wanneer de huid droog is. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goed gehydrateerde huid.

Hygiëne bij openbare ruimtes

Openbare- en publieke ruimtes zijn plekken waar veel mensen komen maar waar je niet altijd zelf de hygiënemaatregelen kan kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de supermarkt, sportverenigingen of kantoren. Door de corona maatregelen zijn veel publieke ruimtes tijdelijk

gesloten maar wanneer deze weer open mogen is het belangrijk om rekening te houden met hygiëne. Was in een publieke ruimte altijd goed je handen en gebruik een handdoekdispenser om je handen te drogen.  Volgens onderzoek is een handdoekdispenser nog altijd de beste keuze voor handhygiëne in combinatie met de juiste handdoekjes. Als je ergens heen gaat zonder te weten of ze daar rekening houden met hygiënemaatregelen is het verstandig om zelf een klein flesje desinfecterende handgel bij je te dragen. Een flesje van 100ml is makkelijk bij je te dragen en dit zorgt ervoor dat je overal je handen kan wassen. Je hebt na het reinigen met deze handgel geen handdoek nodig. De handgel lost namelijk vanzelf snel weer op.