Om de mogelijkheden van rolluiken voor uw woning voor verschillende soorten doeleinden te verkennen, raden we u aan dit artikel door te nemen. Ontdek waarom rolluiken voor u de oplossing kunnen zijn voor uw woonsituatie en waarom ze meer comfort geven.

Waarom rolluiken aanschaffen?

Bij een woning dekken rolluiken vaak een woon of werkruimte af. Dit kan bijvoorbeeld een garage maar vooral ook ramen zijn. De plekken van de woning waar openingen naar de buitenruimte toe zijn, kunnen om diverse redenen voorzien worden van rolluiken. We bespreken de belangrijkste redenen.

Licht
Vooral bij raampartijen waar de stand van de zon op een bepaald moment overlast geeft, is het zinvol om rolluiken te plaatsen. Hiervoor zijn er geen zware modellen nodig. Ze moeten alleen schaduw geven op het moment dat de zon een bepaalde stand heeft bereikt.

Geluid
De omgeving van uw woning kan te maken hebben met veel geluidsoverlast door een drukke straatweg of zware voertuigen. De geluidsoverlast kan heel goed aangepakt worden door middel van rolluiken die ervoor zorgen dat het geluid in ieder geval niet via raam- en deuropeningen doorkomt.

(Inbraak)veiligheid
Het kan belangrijk voor u zijn om de veiligheid van alle inwonenden te garanderen door het voorzien van rolluiken voor alle ramen en deuren, omdat er wellicht steeds meer wordt ingebroken bij u in de buurt. Het kan ook gaan om het beschermen van uw inboedel wanneer u met vakantie gaat.

Isolatie
Een andere reden voor de inzet van rolluiken kan zijn, dat het een isolerende afscherming biedt, doordat het materiaal scheiding brengt tussen de binnen- en buitentemperatuur.

Welke varianten aan rolluiken zijn er?

De rolluiken die tegenwoordig veelvuldig gebruikt en ingezet worden zijn meestal van staal, kunststof of aluminium. We geven hieronder per materiaalsoort aan wat belangrijk is om te weten:

  • Rolluiken van kunststof:
    Dit materiaal is het minst opgewassen tegen inbraak. Het weegt weinig, isoleert prima, kan snel worden geïnstalleerd en is betaalbaar. Deze variant zou prima zijn om zonlicht en geluid mee te werken en het ziet er nog eens goed uit ook. De oppervlakte van het materiaal kan in elke kleur en op elke manier worden afgewerkt.
  • Rolluiken van aluminium:
    Aluminium is sterker en zwaarder dan kunststof. Het zal niet sterk genoeg zijn tegen zware inbraak, maar het kan redelijk meekomen. Het kan ook goed ingezet worden tegen zonlicht en geluidsoverlast. Het is duurder dan kunststof. Qua uiterlijk is het bijna niet te onderscheiden van kunststof. Net als kunststof is dit redelijk snel te installeren door een handige klusser en kan het op allerlei manieren worden afgewerkt.
  • Rolluiken van staal:
    Een stalen rolluik is het sterkst als het gaat om (inbraak)veiligheid. Het is zwaar, isoleert minder goed, vergt een bouwkundige specialist voor de installatie ervan en is de duurste optie. Het uiterlijk is het minst fraai, maar met de juiste middelen kan het er redelijk mooi eruit zien.

Hoe weet ik wat ik nodig heb?
Gebruik dit artikel vooral als richtlijn. Inventariseer eerst de problemen die u tegenkomt in uw directe omgeving en leg dat vervolgens naast de bovengenoemde varianten. Bepaal met welk budget u moet werken en maak uw keuze op basis van wat haalbaar is door de prijsopgaven op te vragen.