Woon je samen of ga je binnenkort samenwonen?  Met deze tips hou je het samen leuk!

1. Overzicht geeft inzicht

Begin met het maken van een duidelijk overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Alleen dan kun je jullie vaste lasten berekenen en krijg je een goed overzicht van jullie financiële situatie.

Merk je na het invullen dat jullie minder overhouden dan gedacht? Ga dan op zoek naar kostenposten waarop je kunt bezuinigen. Lees je dat dure tijdschrift echt iedere maand? En zou je partner niet naar een goedkopere sportschool kunnen? Optimaliseer jullie budget zo goed mogelijk!

2. Open een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten

Wie samenwoont heeft vaste lasten. Vaste lasten zijn kosten die maandelijks, ieder kwartaal of ieder jaar terugkeren. Open een gezamenlijke rekening waar jullie iedere maand bijvoorbeeld de helft van de vaste lasten op storten. Bereken wat het kost om samen te leven en wat jullie per persoon moeten overmaken naar de gezamenlijke rekening.

Zorg dat alle bedrijven en instanties van deze rekening hun geld af kunnen boeken. Vul het echter wel iedere maand weer aan!

3. Samen je huis inrichten

Het inrichten van jullie woning wordt vaak als leukste onderdeel gezien van het hele proces bij het samenwonen. Dit is het meestal ook. Samen gezellig alle spullen thuis uitzoeken die meegenomen worden naar het nieuwe huis. Shoppen in de woonboulevards en plannen maken waar de bank komt te staan.

Loop samen iedere ruimte af in jullie nieuwe huis en schrijf met een kladblok alles op wat in jullie hoofd komt bij deze ruimte. De kleuren, spullen en andere ideeën die jullie graag in deze specifieke ruimte willen zien. En doe dit vervolgens ook voor alle overige ruimtes in het huis.

Hebben jullie een korte tijd om te verhuizen of is het budget niet toereikend genoeg? Houd er dan rekening mee dat jullie niet alles in één keer kunnen doen. Begin dan bij de belangrijkste plek in huis: de woonkamer. Dit is de plek waar jullie de meeste tijd gaan doorbrengen. Zorg dat deze kamer zo ingericht is dat jullie beiden er in kunnen ontspannen en ‘thuis’ voelen.

4. Huishoudelijke taken verdelen

Vroeger was het normaal dat de man voor het brood op tafel zorgde en de vrouw voor het huishouden en de kinderen. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo.  Maak het jullie zelf gemakkelijk en maak een huishoudschema. Verdeel dit schema in dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en zelfs 1/2 jaarlijkse taken. Misschien is je partner wel heel goed in strijken en doe jij graag de boodschappen. De verdeling is zo gemaakt!

5. Gun de ander zijn/haar hobby

Samenwonen betekent niet dat je ineens álles samen moet gaan doen. Sterker nog: het is zelfs heel gezond om zo nu en dan dingen zonder elkaar te ondernemen. Je vrienden en vriendinnen zijn er immers ook nog. Bovendien heb je waarschijnlijk ook een hobby waarin je jezelf helemaal kunt verliezen. Maar dat geldt ook voor de ander. Gun hem of haar ook tijd alleen of met vrienden.