Kamerplanten in huis zijn altijd al populair geweest, maar de laatste jaren worden kamerplanten nóg meer gewaardeerd. Dat komt omdat we tegenwoordig graag zoveel mogelijk buiten naar binnen willen halen, maar ook omdat kamerplanten voor extra gezelligheid en sfeer in je woning zorgen. Het felle groen van de meeste planten is een mooie onderbreking in het interieur. Daarnaast zijn planten ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit in huis. 

Zo stijl je je woonkamer met kamerplanten

Misschien wil je graag planten aan je interieur toevoegen, maar heb je geen idee waar je ze neer moet zetten. Gelukkig is het niet heel moeilijk om een mooi plekje te vinden en zo extra sfeer in huis te brengen; eigenlijk kun je ze vrijwel overal plaatsen! Schaf bijvoorbeeld heel veel verschillende planten aan en maak een echte ‘urban jungle’ van je woonkamer. Of zet hier en daar een plant neer, zoals die grote Monstera op de grond en een aantal kleine cactussen op de vensterbank. Je ziet direct al het effect. Ook kun je planten in groepjes bij elkaar zetten. Heb je geen idee wat voor planten je moet kopen? Kijk dan eens naar de meest populaire kamerplanten van dit moment. Bijvoorbeeld de olifantsoor, cactus en paradijsvogelplant.

Creëer een gezond leefklimaat

Dat planten zorgen voor gezelligheid en sfeer in huis is duidelijk, maar daarnaast is extra groen in huis ook nog een erg goed voor de gezondheid. Alle kamerplanten zuiveren de lucht van giftige stoffen, maar er zijn een aantal planten die de lucht nog net even wat beter zuiveren. Aloë Vera, de lepelplant en de graslelie zijn planten die de lucht extra goed zuiveren. Er zijn daarnaast ook planten die de luchtvochtigheid verhogen. Heel belangrijk, want een lage luchtvochtigheid in huis kan allerlei vervelende gezondheidsklachten veroorzaken. Voorbeelden van planten die de luchtvochtigheid verhogen zijn de goudpalm, chrysant en Aglaonema.

Verzorging van je kamerplanten

Planten hebben verzorging nodig om mooi te blijven en goed te groeien. Zo moet elke plant af en toe of zelfs regelmatig water hebben, maar is het ook van belang dat je ze soms nieuwe, voedzame grond geeft. Ook het verpotten van planten in een grotere pot zorgt ervoor dat de planten groot en sterk kunnen worden. Eigenlijk is het helemaal niet zo erg dat planten soms wat verzorging nodig hebben. Het verzorgen van planten werkt namelijk goed tegen stress. Onderzoek heeft daarnaast ook uitgewezen dat een aantal planten, zoals munt en de goudpalm, zelfs al door alleen maar naar ze kijken een ontspannende werking hebben.

Let goed op het type plant dat je in huis haalt

Kijk voordat je een plant koopt altijd eerst goed wat de plant nodig heeft om in leven te blijven en goed te groeien. Misschien heeft de plant juist veel licht nodig, terwijl je een woning hebt die vrij donker is. Een plant die houdt van licht is dan geen goed idee. Ben je vaak weg en heb je daardoor maar weinig tijd om de plant water te geven? Kies dan een plant die niet zoveel verzorging nodig heeft. Voorbeelden van planten die weinig verzorging nodig hebben zijn: de cactus, de Zamioculcas, de Yucca en Dracaena.