Een hypotheek afsluiten als startende ondernemer
Wil je een hypotheek afsluiten als startende ondernemer? Als je een hypotheek wilt krijgen als ondernemer, werkt dit net iets anders dan wanneer je in loondienst een hypotheek afsluit. Kun je als startende ondernemer eigenlijk wel een hypotheek afsluiten en hoe werkt dit precies? In dit artikel geven wij hier een antwoord op. Wil je weten hoeveel geld je moet inleggen voor een eigen huis? Bekijk dan eens ‘hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen‘ voor meer informatie.

Regels voor 3+ jaar ondernemers
Wanneer je langer dan 3 jaar ondernemer bent, zal de geldverstrekker specifiek kijken naar de inkomsten die er de afgelopen 3 jaar zijn binnengekomen. Dit wordt ook wel het toetsinkomen genoemd. Wanneer je minder verdiend hebt in het laatste jaar dan wat er in het gemiddelde berekend is, wordt dit als toetsinkomen genomen. Op basis hiervan kan worden vastgesteld of het rendabel is om je een hypotheek te geven of niet.

Startende ondernemer
Als startende ondernemer zijn er ook mogelijkheden als je nog geen cijfers van de afgelopen 3 boekjaren kunt laten zien. Echter is dit wel per geldverstrekker verschillend. Wanneer je als zelfstandige een hypotheek aanvraagt, zal de geldverstrekker zich afvragen of er genoeg binnenkomt om de maandlasten te blijven betalen. Er wordt door sommige geldverstrekkers dan ook naar je persoonlijke situatie gekeken. Hierbij moet je doorgaans een prognose aanleveren. Deze prognose wordt ook wel door een extern deskundige opgesteld en is een voorspelling van de jaarcijfers van je bedrijf van het huidige jaar of het jaar daarop. Hierbij wordt er specifiek gekeken naar jouw branche. Ook kan er inkomensinformatie van het UWV door de geldverstrekker worden opgevraagd.

Neem eigen geld mee
Een belangrijke tip die we je als startende ondernemer willen geven bij het afsluiten van een hypotheek, is om eigen geld in te brengen. Iedere geldverstrekker zal er blij van worden als je eigen geld meeneemt. Hoewel geldverstrekkers ondernemers tegenwoordig sneller van een hypotheek voorzien, zullen ze je nog steeds als een risico zien. Des te meer geld je inbrengt voor je eigen woning, des te minder het risico is voor de betreffende geldverstrekker.