In 2020 waren 4 op de 10 woningen huurwoningen. Dat stelt het CBS. Als huurder zijn er diverse voordelen: je komt soms in aanmerking voor huurtoeslag, je kunt een huurcontract op relatief korte termijn opzeggen én je bent niet verantwoordelijk voor grote onderhoudskosten. Toch kan het zijn dat je graag het een en ander aan je huurwoning aanpast. Zeker als je er voor langere tijd woont. Maar wanneer heb je nu wel en wanneer heb je nu geen toestemming nodig van de verhuurder? We leggen het in dit artikel uit.

Maak afspraken

Of je nu wel of geen toestemming nodig hebt, buiten kijf staat dat het wel handig is om afspraken te maken. Een eventuele verbouwing kan namelijk ook voordelen hebben voor de verhuurder. Zeker als de waarde van de woning daardoor stijgt. In dat geval neemt de verhuurder misschien zelfs een deel van de kosten op zich. Denk aan rijplaten huren voorafgaand aan de verbouwing, of de kosten van bepaalde materialen. Daartegenover staat dat de verhuurder ook kan weigeren. Denk aan situaties waarbij de aanpassingen ervoor zorgen dat de woning in de toekomst minder goed te verhuren is. Of als de woning door de verbouwing in waarde daalt.

Wel toestemming

Als je gaat voor een ‘grote’ verbouwing, aanpassing of toevoeging van de woning, heb je altijd toestemming nodig. Denk aan het aanpassen van de badkamer, het plaatsen van een aanbouw, de aanschaf van een nieuwe keuken, het toevoegen van een dakkapel of een laadpaal elektrische auto kopen waardoor er diverse kabels moeten worden verlegd voor de stroom. 

Geen toestemming

Als het gaat om kleine aanpassingen van de woning of om aanpassingen die je eenvoudig zelf kunt terugdraaien, heb je géén toestemming nodig van de verhuurder. Denk aan het boren van een gaatje in de muur om een fotolijst op te hangen. 

Wat als ik geen toestemming krijg?

Als de huurder toestemming vraagt voor verbouwing, moet de verhuurder binnen 8 weken reageren. Gaat de verhuurder niet akkoord met het verbouwingsvoorstel? Dan kan de huurder volgens de Rijksoverheid zelfs naar de rechter gaan. Die bepaalt vervolgens of de verandering redelijk is of niet. 

Stoppen met huren; en nu?

Is het huurcontract afgelopen en stop je met huren? Dan hoef je aan de ‘grote’ verbouwingen met toestemming niets te doen, dit is goedgekeurd dus hoef je de woning niet in opnamestaat terug te brengen. Kleine veranderingen dien je uiteraard wel aan te passen. Zo moet de woning in opnamestaat worden teruggebracht.