Als je een eigen huis hebt gekocht dan zijn er een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen waarmee je te maken krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering, maar ook aan een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering. Wij zetten alles voor je op een rijtje in dit artikel, zodat je precies weet wat er allemaal mogelijk is. 

 

Overlijdensrisicoverzekering

Als je komt te overlijden dan keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan jouw nabestaanden als je een Overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Op deze manier worden financiële problemen voorkomen bij jouw partner of kinderen. Zij moeten tenslotte jouw inkomen missen, maar behouden wel dezelfde woonlasten. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is niet verplicht als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek zonder deze hypotheekgarantie dan kan een geldverstrekker wel een overlijdensrisicoverzekering eisen. Vraag hierover altijd even advies bij een hypotheekadviseur. 

Inboedel- en opstalverzekering

Een hypotheekverstrekker stelt een opstalverzekering (ook wel een woonhuisverzekering genoemd) verplicht. Een inboedelverzekering is niet verplicht maar wel aan te raden. Je sluit een inboedel- en opstalverzekering af om je te dekken tegen schade in of aan de woning als gevolg van brand(blussing), wateroverlast, ontploffing, het weer, inbraak en diefstal.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) dekt aansprakelijkheid voor schade aan personen of zaken. Dit is ook zo als je de schade niet hebt veroorzaakt, maar je volgens de wet wel aansprakelijk bent. Denkt bijvoorbeeld aan een gesprongen waterleiding die waterschade heeft veroorzaakt bij jouw naaste buren. Dit is geen verplichte verzekering, maar wel aan te raden!

Doorlopende reisverzekering

Niet zozeer een verzekering die te maken heeft met jouw woning, maar wel erg handig is de doorlopende reisverzekering. Of je nou gaat duiken in het blauwste water dat je ooit hebt gezien of gaat bakken op het strand, jouw tripje kan altijd anders lopen dan je in gedachten had. Denk aan gestolen spullen of autopech bijvoorbeeld. Handig als je voor dit soort dingen verzekerd bent toch? Geen ‘moetje’, wel een must als je problemen wilt voorkomen en op wilt (laten) lossen. 

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering voorziet je van juridische bijstand en/of advies. Als je een conflict krijgt over een koop- of huurcontract (consumentengeschil) dan kun je hiervoor bij de rechtsbijstandverzekering terecht. 

Woonlastenverzekering

Als je door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid (een deel van) je hypotheeklasten niet meer kunt betalen dan staat een woonlastenverzekering hiervoor garant. Het hangt af van jouw financiële situatie voor welk bedrag je je verzekert. Als je arbeidsongeschikt raakt dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag voor de woonlasten maandelijks aan je uit. Je krijgt dit voor een vooraf vastgesteld aantal jaren. Bedenk van tevoren goed of het verzekeringen van een uitkering bij arbeidsongeschiktheid nodig is als je: 

  • In loondienst werkt en minder dan ca €60.000 bruto per jaar verdient. Na 2 jaar ziekte heb je recht op een WIA-uitkering. Heb je een hoger inkomen dan bovenstaande dan kan je inkomen flink naar beneden gaan bij arbeidsongeschiktheid;
  • Een goede arbeidsongeschiktheid verzekering hebt, of jouw werkgever een aanvullende verzekering voor je heeft afgesloten;
  • Genoeg eigen vermogen hebt.

Naast een uitkering bij arbeidsongeschiktheid kun je ook een uitkering bij werkloosheid verzekeren. Dit laatste is echter niet aan te raden omdat je zodra je geen werkloosheiduitkering meer krijgt ook geen uitkering van de verzekeraar meer ontvangt.